Sabahları aç karna bir avuç kuru dut tüketilmesi sindirim sisteminin hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunması nedeniyle idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Hazımsızlığa iyi gelen kuru dut her gün düzenli olarak tüketildiği zaman bağırsaklardaki kurtların düşmesine yardımcı olur.
Dut kurusu neye iyi gelir?
- İçerdiği zengin demir mineralleri sayesinde vücutta kan yapıcı etkisi bulunmaktadır. Kansızlık tedavisinde kuru dutun önemli bir rolü vardır.
- Karaciğeri güçlendiren kuru dut, karaciğerden kaynaklanan hastalıkların engellenmesini de sağlar.
- Damarlardaki tıkanıklıkları açar ve temizleyici etkisi olduğu için kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- İçerisinde yer alan yüksek C vitamini sayesinde bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar. Özellikle kış mevsiminde 1 avuç tüketilen kuru dut bağışıklığı güçlendirerek kışın hastalıklardan korunmadan önemli rol oynar.
- Kuru dut kaynatılarak suyu ile yıkanıldığında saçları ve cildi temizler, besler ve canlandırır.
Dut kurusu nasıl tüketilir?
- Her besinde olduğu gibi kuru dutun da tüketimini abartmamak gerekmektedir. Aksi takdirde alerjik reaksiyonlara neden olabilir, sağlık açısından faydalı hale gelecekken zararlı hale dönüşebilir.
- Kuru dut içerisinde yüksek miktarda protein barındırdığından normal ölçülerde kilosu olan birisi tarafından günde 1 avuç tüketilebilir.
- Ancak rejim yapan biriyseniz ve kuru dutun faydalarından yeterince yararlanmak istiyorsanız yemeklerden önce 1 çorba kaşığı kuru dut tüketebilirsiniz. Bu sayede hem sağlıklı beslenmiş olursunuz hem de kuru duttan çok fazla kalori almazsınız.
Dut kurusu kaç kalori? Kuru dutun besin değerleri
- 1 yemek kaşığı dut kurusu: 50 kalori
- 1 çay bardağı dut kurusu: 168 kalori
- 1 porsiyon kuru dut: 101 kalori
- 100 gram kuru dut: 336 kalori
- 74.83 gram Karbonhidrat
- 2.7 gram Protein
- 8.92 gram Lif
- 1 mg Sodyum
- 979 mg Potasyum
- 376 mg Kalsiyum
- 9.44 gram Demir