Dur Yolcu şiiri kime aittir? 18 Mart Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiirinin hikayesi ve eserin sahibi

Her yıl anılan, Türkler için çok özel ve anlamlı bir gün olan 18 Mart gelince insanlar hemen akıllara gelen "Dur Yolcu" şiiriyle ilgili araştırmalara başladı. Dur Yolcu şiiri kime aittir? Dur Yolcu şiirinin hikayesi nedir ve nasıl ortaya çıkmıştır? gibi tüm soruların detayları haberimizde.

17.03.2022-15:18 - (Son Güncelleme: 17.03.2022-15:23) Dur Yolcu şiiri kime aittir? 18 Mart Çanakkale Zaferi Dur Yolcu şiirinin hikayesi ve eserin sahibi

107. yılı anılacak olan 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü gelince insanlar bu özel günle özdeşleşen Dur Yolcu şiirinin kime ait olduğunu, hikayesini merak etmeye başladı. Hem şehitlerimizin anılacağı hem de Çanakkale'nin düşman işgalinden kurtuluşunu hatırladığımız bu günde ilk akla gelen Dur Yolcu şiiri ile ilgili detayları haberimizde sizler için derledik.

Dur Yolcu Şiiri Kime Aittir

Dur Yolcu Şiiri 

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın

Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.

Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın

Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda

Gördüğün bu tümsek Anadolu'nda,

İstiklal uğrunda, namus yolunda

Can veren Mehmed’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,

Son vatan parçası geçerken ele,

Mehmed’in düşmanı boğdugu sele

Mübarek kanını kattığı yerdir.

Düşün ki, haşrolan kan, kemik, etin

Yaptığı bu tümsek, amansız, çetin

Bir harbin sonunda bütün milletin

Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Dur Yolcu Şiiri Kime Aittir?

Şiirin adı bilinenin aksine Bir Yolcuya adıyla kaleme alınmıştır. Şiirin yazarı Necmettin Halil Onan'dır. Anıt üstünde şiirin ilk kıtası yer almaktadır.

Dur Yolcu Şiirinin Hikayesi

1960 yılında şu an Dur Yolcu Anıtı olarak bildiğimiz yerin hemen altında Değirmen Burnu Tabyaları bulunmaktaydı. Komutanı Üsteğmen Turan Şekip Pınar bu bölgenin öneminin farkındaydı. Çanakkale Zaferi'nin gururuyla bu zaferi gösterebilecek güzellikte bir eser bırakmak istiyordu. Yanına çağırdığı Yedek Subay Seyran Çebi'ye düşüncelerinden bahsetti. Boğazdan geçen herkesin bu güzel eseri görmesini istiyordu. Konudan bahsederken Asker Sigarası paketini gördü ve subaya bunu çizip çizemeyeceğini sordu. Çünkü ona göre yalnızca bir asker görseli yaşananları anlatmaya yetmeyecekti. Bunun üstüne Necmettin Halil Onan'a ait Bir Yolcuya isimli şiirin ilk kıtası anıta eklendi. Dizelerin ilave edildiğinde Çanakkale Şehitler Abidesi yapımının yeni tamamlandığı bilinmektedir.

YORUM YAZ..
Modal