Duodenit Hastalığı Nedir?

Bir bağırsak hastalığı olan duodenit hastalığı iltihaplanma ile ilgili bir hastalıktır. Gastrit ile de benzer ve bağlantılı olan bu hastalığı sizin için mercek altına aldık. Duodenit hastalığı neden olur? Kronik duodenit nedir? İşte detaylar...

07.08.2019-14:22 - (Son Güncelleme: 12.01.2022-14:24)

Bir bağırsak hastalığı olan duodenit hastalığı iltihaplanma ile ilgili bir hastalıktır. Gastrit ile de benzer ve bağlantılı olan bu hastalığı sizin için mercek altına aldık. Peki, duodenit  hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?

Duodenit veya öteki bir ismiyle on iki parmak bağırsağı iltihabı duodenumda oluşan, ince bağırsağın başlangıcı olan bir iltihaptır. On iki parmak bağırsağındaki iltihaplanma karın ağrısına, kanamaya ve öteki gastrointestinal semptomlara neden olabilir. Duodenitlerin en sık karşılaşılan sebebiyse Helicobacter pylori (H pylori) adı verilen bir bakteri türü ile bağlantılı mide enfeksiyonudur. Bu organizma normalde duyarlı duodenal astarı asitli mide içeriğinden muhafaza eden mukus bariyerini bozmaktadır. Bu bariyerin kaybı bireyde kronik bir iltihaba ve duodenum ülserine sebep olur.


Pek çok insana genç yaşta H pylori bulaşır, fakat semptomlar yetişkin yaşlara dek görülmez. Bazı insanlarda, H pylori enfeksiyonu duodenite sebep olur; tedavi edilmediği durumda duodenumda ülsere (açık yara) yol açabilir. Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler), alkol veya tütün benzeri ilaçların uzun zaman ciddi biçimde ve uzun zaman kullanılması da duodenite sebep olur. Daha az yaygın olarak, Crohn hastalığı duodenite sebep olabilir. İşaretler aniden ortaya çıkarsa ve kısa bir zaman rahatsız edici olursa, akut duodenit, aylarca hatta senlerce uzun zaman boyunca ortaya çıkarsa kronik duodenit olarak adlandırılır.

BELİRTİLERİ NELER?

Duodenit belirtileri sabit veya belirli bir periyod ekseninde ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca hastalığın izlediği yol kişiden kişiye de farklılık gösterir. Bu sebeple Duodenit belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. 


Duodenit bazı insanlarda kusma halinde kendisini gösterir. Bazı kişiler ise kusma sorunu yaşamadan mide yanması ya da mide bulantısı ile karşı karşıya kalabilirler.

NEDEN OLUR?

Duodenit, bir mantar, bakteri ya da viral enfeksiyon neticesinde oluşur. Duodenitin diğer nedenleri ise şu şekildedir;

- Ağır bir hastalık geçirmek ya da stres ile karşı karşıya kalmak.

- Aspirin veya steroid ilaç kullanmak.

- Yoğun tütün ve alkol kullanımı.

- Chron hastalığı

- Radyoterapi

- Mide ya da bağırsak yaralanmaları

- Yanlışlıkla yutulan toksik nesneler

YORUM YAZ..
Modal