Miyop, astigmat ya da hipermetrop gibi görme kusurları kolayca tedavi edilebilirken, diğer hastalıklar için göz doktorunuzun yakın takibinde olmanız gerekmektedir. Pek çoğumuz herhangi bir rahatsızlıkla karşılaşmadığımız sürece göz sağlığımızı korumak için doktora gitmiyoruz. Oysa gözlerimizde oluşabilecek pek çok hastalık, daha başlangıç aşamasında teşhis edilerek tedavi edilebilir.
Gölgeler ve uçuşan noktalar
Gözünüzü bir süre kapatıp açın, çocukluğumuzdan beri bir türlü yakalayamadığımız şu noktacıkları görmeniz mümkündür. Ancak aynı zamanda küçük ışık çakması benzeri hareler, görüşte ani gölgelenmeler benzeri semptomlarla da aynı anda karşılaşmak “retina dekolmanı” denen bir hastalığın işaretçisi olabilir. Retinanın damar tabakasından ayrılması sonucu ortaya çıkar ve dikkatli olunması gereklidir.
Gözlerde batma
Gözdeki batma hissi bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Göz kuruluğu, üveit, göz kapağı bozuklukları batma şikayetiyle ortaya çıkabilir. Bu tarz durumlar öylesine gerçekleşmez, bilgisayarın karşısında uzun süre kalmak göz batmasına sebep olabileceği gibi menopoza yaklaşan kadınlarda bile teşhis sebebi olabilir. Beklemeden hızlı bir tedavi almayı tercih etmeniz önemlidir.
Ağrı
Göz ağrısı çok spesifik olmayan bir semptomdur, ancak neredeyse her zaman bir hastalık belirtisi olarak kabul edilebilir.” Ağrı genelde yanında başka bir semptom daha taşıdığında dikkatli olunması gereken bir durumdur. Ağrının şiddeti, nedeni hakkında bir ipucu olabilir. “Kornea ülserlerinin neden olduğu göz ağrısı genellikle orta ile yüksek şiddettedir ve ağrıya, sıklıkla ışık duyarlılığı, gözde bir şey olduğu hissi, yırtılma, yanma ve görme azalması gibi sorunlar eşlik eder.
Göz kamaşması ve ışık hassasiyeti
Bir zamanlar net olan görüşünüz yaş ilerledikçe kötüleşmeye başlar. Bu bir noktaya kadar doğaldır ancak göz merceği bulanıklaşmaya başladığında, katarakta neden olur ve görmeyi zorlaştırır. Semptomlar ışıkların etrafında haleler görmek, aşırı parlamak nesneler, bulanık görüş, ışık duyarlılığı, gece sürüşte zorlanma ve bir gözde çift görmek olabilir.
Göz sulanması
Sulu veya yaşlı gözler genelde, polen, toz ve duman hassasiyeti gibi alerjik bir rahatsızlığın semptomu olarak bilinirler. Bu tarz rahatsızlıklar ciddi problemler olmasa da uzun süre bu tip alerji yapan maddelere maruz kalmak ve çeşitli göz damlaları ve oral tedavi gibi yöntemlere başvurmamak uzun süre zarfında gözünüzde kalıcı rahatsızlıklara sebep olabilir.
Çevresel görüşün azalması
Genellikle “sessiz hırsız” olarak adlandırılan glokom, yaşın ilerlemesiyle ilişkili bir durumdur. İlk başta asemptomatiktir, ancak zamanla optik sinire verilen hasar, geri dönüşü olmayan periferik görme kaybına neden olur. Bu tip durumlarda doktorlar 40 yaşından sonra düzenli göz muayenesi öneriyorlar.
Dalgalı görme
Yaşın ilerlemesiyle ilişkili bir başka göz hastalığı sarı nokta kaybı da denilen “Makula Dejenerasyonu’dur. Dalgalı bir görüntüye ve görüntünün merkezinde siyah benekler oluşmasına sebep olan bu hastalık görüşünüzün merkez noktalarını ciddi bir şekilde etkileyerek geri döndürülemez bir noktaya gelmesine sebep olabilir. Bu semptomların sizde olduğunu düşünüyorsanız hemen doktorunuza görünmenizde, mineral ve vitamin desteği almanızda fayda var.
Işık Hassasiyeti
Işıkta gözlerinizi kısmak istiyor olmanızın sebebi katarakt, enfeksiyon hatta migren gibi rahatsızlıklar olabilir. Herpes Simpleks denilen Virüs (HSV) derinin herhangi bir yerinde su kabarcıkları ve yaralara neden olan bir virüstür. Oküler herpes halk dilinde uçuk olarak bilinen ve gözde meydana geldiğinde bazen fark edilmeyen ancak ışığa hassasiyet ile kendini belli eden ve ciddi sonuçları olan bir hastalıktır.
Ani görme kayıpları
Görme kaybı, bir göz doktoruna (bir optometriste değil) veya acil servise gitmeniz gerektiğinin bir göstergesidir. Potansiyel nedenler listesinin başında ani felç veya kalıcı görme kaybı riski vardır. Ani görme kaybı ayrıca retina, vasküler oklüzyon (tıkanan kan damarı) veya nadir durumlarda bir beyin tümörünün işaretçisi olabilir.
Ağrı, bulantı, kusma ve anormal göz bebeği büyüklüğü
En yaygın glokoma hastalığı geniş açılı glokoma hastalığıdır(Neredeyse tüm bu hastalıkların %90’ını kapsar). Gözde meydana gelen basıncın şiddeti, bulantı, ağrı,kusma ve anormal göz bebeği büyümesi gibi durumlara yol açabilir. Bu semptomların herhangi birinin göz ağrısı, kaşınması, sulanması veya ışığa duyarlılıkla ilişkilendirilmesi halinde çok acil bir göz doktoruna başvurulmalıdır.