ABD’de aylık olarak yayınlanan kültür ve teknoloji dergisi Wired’in içerisinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin de yer aldığı en modern 10 kütüphane!
1. Dokk1, Danimarka
2016 yılında dünyanın en iyi halk kütüphanesi ödülünü alan Dokk1, aynı zamanda bir kültür merkezi. 30 bin metrekarelik alanı kaplamasından dolayı Danimarka’nın ve İskandinav ülkelerinin en büyük kütüphanesi olarak biliniyor. Kütüphanedeki liman manzarası ziyaretçilerin en çok beğendiği alanlardan biri. Dokk1 kütüphanesinin en ilginç özelliği ise binanın ortasında konumlandırılmış olan çan. Şehirdeki hastaneyle bağlantılı olan çan her doğumda bir defa çalıyor.
2. Lawrence Halk Kütüphanesi, ABD
Lawrence Halk Kütüphanesi, 1972 yılında inşa edilmesine rağmen oldukça modern bir yapıya sahiptir. Geçtiğimiz yıllarda mimari olarak yeniden dönüştürülen yapı bugün ki görünümüne kavuşmuştur. Kütüphanedeki, yerden tavana kadar uzanan cam yapısından dolayı doğal bir aydınlatma ve manzaraya sahiptir.
3. Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, Çin
Zhen Yuan şehrinde yer alan ve nehrin kenarına inşa edilen Yangzhou Zhongshuge Kütüphanesi, iç tasarımı ile görenlerin beğenisini kazanıyor. Yer döşemesinde koyu renk ayna kullanılan kütüphanede kıvrımlı şekilde oluşturulan raflardan dolayı farklı bir tasarım. Kütüphane’nin içerisinde yürümek bir nehirde yürüyormuş hisse vermesinden dolayı da oldukça özel.
4. Beyazıt Kütüphanesi, Türkiye
1884 yılında Kütüphane-i Umum-i Osmani adıyla kurulan bugün ki Beyazıt Devlet Kütüphanesi en iyi kütüphaneler arasında yerini alıyor. II. Beyazıt Külliyesi’nin Kervansaray bölümünde yer alan kütüphane aynı zamanda araştırmacılara da hizmet veriyor. Devlet eliyle kurulan ilk kütüphane olan Beyazı Kütüphanesi’nde çok önemli el yazması eserlerin yanı sıra bir milyona yakın doküman da arşivlerinde yer alıyor.
5. Vennesla Kütüphanesi, Norveç
Kütüphanenin içerisinde uzay gemisi tasarımından dolayı yurtdışından birçok ödül alan bir halk kütüphanesidir. 2011’de tamamlanan kütüphane modern bilgi yuvası olarak da adlandırılıyor. Gövdesini oluşturan 27 taşıyıcı kemer kütüphanenin taşıyıcı iskeletini oluşturmasının yanı sıra aydınlatma aracı olarak da kullanılıyor.
6. Bodo Kütüphanesi, Norveç
Bodo Halk Kütüphanesi, limana bakan manzarası ve tabandan tavana kadar yükselen pencereleriyle eski bir otobüs istasyonu görünümünde. Norveç’in en görkemli yapıları arasında gösterilen Bodo Kütüphanesi içerisindeki üç oditoryum ve konser salonu ile kültür merkezi olarak da kullanılıyor.
7. Chicago Halk Kütüphanesi, ABD
Yeni nesil kütüphaneler arasında yerini alan Chicago Kütüphanesi, çakıl taşı şeklindeki tasarımı sivri köşesi olmamasından dolayı diğer kütüphanelere oranla tasarım açısından oldukça farklı. Köşeli herhangi bir yapısı olmadığından dolayı çocuklar için de son derece elverişli.
8. Birmingham Kütüphanesi, İngiltere
Metal örgülerle sarmalanmış olan kütüphane, yetişkinler ve çocuklar için ayrı alanlardan oluşuyor. İç ve dış tasarımı ile alışveriş merkezi görünümüne sahip olan Birmingham Kütüphanesi, 1882 yılında tasarlanmış olan Shakepeare Anma Odası binanın çatı katında bulunuyor. İngiltere’deki en beğenilen kütüphaneler arasında yerini alıyor.
9. Halifax Merkez Kütüphanesi, Kanada
Kanada’daki en büyük kütüphanelerden biri olan Halifax Merkez Kütüphanesi 14 bin metrelik kapalı alanı ve binanın tepesindeki açık bölümünden oluşuyor. Tamamen camla kaplı olan kütüphane, Kanada’daki 13 kütüphane zincirinden ilki ve en büyüğü. Halifax Merkez Kütüphanesi içerisinde konserlerin izlendiği bir alana da dönüşebiliyor.
10. Conarte Kütüphanesi, Meksika
Meksika’da bir mimarlık atölyesi tarafından dizayn edilmiştir. Kütüphanedeki, en ilginç konseptlerden biri de baş aşağı hissi uyandıran kitap raflarından dolayı ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Zaman kavramının olmadığı kütüphanede çocuklar için oyun ve okuma alanlarının da içerisinde bulunduğu kısımlar ilave edilmiş.