Müslümanların ibadethane mekanı olan camiler İslam dünyasında önemli bir yere sahiptir. Peki dünyanın en güzel 10 camisi nedir?
İslamiyet’in ilk yıllarından itibaren camiler Müslümanların sadece ibadet edecekleri mekanlar olarak tasarlanmamıştır. Müslümanlar cami içerisinde bir tarafta ibadet edebilirken diğer tarafta ilim tahsili de yapabiliyorlardı. İslam dünyasında önemli bir yere sahip olan camiler yapıldığı dönemin tarihini, mimarisini, sanatını ve ilmini yansıtmasından dolayı oldukça önemlidir. İslami motifleri bünyesinde en iyi şekilde taşıyarak günümüze kadar ulaşmış en güzel camileri derledik…
10. KURTUBA CAMİİ (MEZQUİTA CAMİİ)
İspanya’nın Kurtuba şehrindeki camii, dünyanın en büyük ve en eski camilerinden biridir. Endülüs Emevileri döneminde 786’da temeli atılan Kurtuba Camii, sonradan kiliseye çevrilmiştir. Emeviler döneminde yaptırılan 600 camiden arasında en ihtişamlısıdır. 850 adet granit sütundan oluşuyor ve dünyadaki en fazla sütuna sahip mabettir. Mimari özeliklerinden dolayı kendisinden sonra yapılan pek çok esere örnek olan Kurtuba Camii, 1236 yılında camiden katedrale çevrilmiştir.
9. II. HASAN CAMİİ, FAS
Fas’ın Kazablanka şehrinde Fransız mimarlar tarafından yapıldı. Atlantik Okyanusu’nun kıyıları doldurularak yapılan camide aynı anda 105 bin kişinin namaz kılabiliyor. 210 metrelik minaresi ile dünyanın en uzun minaresi olan camii, İslam dünyasının en modern yapılarından biridir.
8. SULTAN AHMET CAMİİ, İSTANBUL
17. yüzyıldan itibaren İstanbul’un siluetini oluşturan Sultan Ahmet Camii, Sedefkar Mehmet Ağa’nın eseridir. Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılan ve İznik çinileriyle kaplanmasından dolayı da mavi rengini almıştır. Türkiye’nin 6 minareli ilk camisi olan Sultan Ahmet Camii, turistler tarafından ‘Mavi Cami’ olarak isimlendiriyor.
7. KIRMIZI MESCİT CAMİİ (JAMİ UL-ALFAR CAMİİ), SRİ LANKA
Sri Lanka’nın başkenti Colombo’da Kırmızı Mescit Camisi olarak biliniyor. 1908 yılında Sri Lanka’ya gelen Müslüman tüccarlar tarafından yaptırılan camii, renginden dolayı halk arasında ‘Kırmızı Mescit’ olarak biliniyor.
6. VEZİR HAN CAMİİ, PAKİSTAN
Babür döneminde 1634 yılında inşa edilen camii, görkemli duruşu ve mimarisi ile görenlerin beğenisini kazanıyor. Babür Sultanlarının burada bulundukları dönemde Cuma selamlığı olarak kullandığı Vezir Han Camii, sekizgen mimarisi, çini ve hat süslemeleri yapının öne çıkan özelliklerinden.
5. ŞAKİRİN CAMİ, İSTANBUL
Semiha Şakir’in tarafından İngiltere’de yaşayan anne babasının anısına yaptırılan camii, Türkiye’nin en modern camisi olarak biliniyor. Üç taraflı camlarla çevrili camide Londra esintileri de yer alıyor.
4. ŞEHY ZAYED CAMİİ, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ
Şeyh Zayed Camii projesine 1988 yılında başlanış ve 2007 yılında tamamlanarak halka açılmıştır. Türk, Arap, Kuzey Afrika, İran ve Hindistan mimarisinin motiflerinden izler görülüyor.
3. SULTAN ÖMER ALİ SEYFEDDİN CAMİ, BRUNEİ
Asya Pasifik bölgesinde İslam inancının sembollerinden biri olan camii, 1958 yılında tamamlanmıştır. Modern İslam mimarisinin en önemli örneklerinden biridir.
2. UBUDİAH CAMİİ, MALEZYA
Malezya Perak Sultan’ın hastalıktan kurtulduğuna şükretmek için yaptırılan bu küçük camii, altın sarısı kubbesiyle dikkat çekiyor. Gotik tarzda inşa edilen ve 1917 yılında tamamlanan camii, dünyanın en lüks görünümlü camileri arasında yer alıyor.
1. PUTRA CAMİİ, MALEZYA
Beş şartı simgeleyen Putra Camii, Malezya’da Pembe Camii olarak da biliniyor. Duvarlarında ağırlıklı olarak cam malzemenin kullanılmıştır. Süslemeler için kullanılan gül işlemeler ve mermer oymalar en çok dikkat çeken diğer unsurlardır.