Dünyanın en fakir ülkeleri hangileri? Hangi ülkenin vatandaşları zorluklarla yan yana yaşıyor? Hangi ülkelerin gelir düzeyi çok düşük?
Dünyadaki yoksulluk en fazla savaş, kıtlık ve kriz bölgelerinde görülüyor. Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yoksulluğun azalma hızında son yıllarda yavaşlama olduğu istatistiklere yansıyan bir diğer sorun. En düşük milli gelire sahip bu ülkelerdeki sorunun ana sebebi ise istikrarsızlık ve terör faaliyetleri.
Dünyada 2 milyar insan günde 3.2 dolardan daha az bir gelirle yaşamaya çalışmaktadır. Dünya Bankası verilerine göre global yoksulluğun şimdiye kadarki en düşük seviyede seyrettiği görülmektedir. Bu veriler ışığında dünyada 2 milyar insan yoksul olarak tanımlanmaktadır.
Bu ülkelerde zengin yer altı zenginliğine rağmen kötü ekonomi koşulları halkın yiyeceğe ve temiz suya ulaşmasını engelliyor. Siyasi iktidarsızlıkların yaşandığı Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde kırsal kesimler şehirlerden daha vahim bir durumda.
1. Liberya
İç karışıklıklardan ve savaşlardan dolayı 2010 yılında tarihinin en düşük milli gelirini gören Liberya’da kişi başına düşen milli gelir 710 dolar. Ülke genelinde yiyecek bulmakta zorlanan insanların buldukları yiyecekler ise oldukça sağlıksız.
2. Orta Afrika Cumhuriyeti
80’den fazla etnik grubun yaşadığı ülkede halkın yüzde 90’ı açlık sınırının altında yaşıyor. Orta Afrika Cumhuriyeti’nde yaşanan isyanlar, silahlı çatışmalar ve istikrarsızlık ekonomik ve sosyal sorunları da beraberinde getiriyor. Ülkedeki kişi başına düşen milli gelir ise 730 dolar seviyesinde.
3. Burundi
Orta Afrika ülkesi Burundi kötü sağlık sistemi, düşük gelir düzeyi ve iç karışıklıklardan dolayı ülke her geçen yıl fakirleşiyor. Gelir dengesizliğinin en fazla görüldüğü Burundi’de kişi başına düşen milli gelir 770 dolar.
4. Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Toplumun yüzde 80’in açlık sınırı altında yaşadığı ülkede kişi başına düşen milli gelir 870 dolar. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kırsal kesimlerde yaşayan halk içilebilir su kaynağına bile ulaşmakta zorlanıyor. Bulaşıcı hastalıklar ve terör sorunu ülkedeki sıkıntıların başlıca ana sebeplerinden.
5. Nijer
Maddi kaynakları kısıtlı bir ülke olan Nijer de insanların 3/2’si 2 doların altında çalışarak hayatta kalmak durumunda. Terör faaliyetleri ve etnik çalkantılardan dolayı ekonomisini düzeltemiyor ve genç nüfusunu eğitememesinden dolayı dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor. Nijer’de kişi başına düşen milli gelir 990 dolar.
6. Malavi
Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu açlıkla mücadele etmesinin yanı sıra halkın alım gücü oldukça düşük. Yaklaşık günlük kazançları 1 dolar olan Malavi halkının kişi başına düşen milli geliri 1180 dolar.
7. Mozambik
Kişi başına düşen milli gelirin 1200 dolar olduğu Mozambik, uzun yıllar batılı devletlerin sömürgesi altında kaldığından dolayı fakir ve gelişmemiştir. Zengin yer altı kaynaklarının olmasına rağmen ülke halkının büyük çoğunluğu yeterli yiyeceğe ve temiz suya ulaşamamaktadır.
8. Sierra Leone
Batı Afrika ülkesi olan Sierra Leona’da kişi başına düşen milli gelir 1480 dolar. Sierra Leone’da yer altı ve yer üstü zenginlikleri açısından oldukça değerli bir ülke olmasına rağmen dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor.
9. Madagaskar
Tropik ormanlara sahip olan ülke Afrika’nın doğu kıyılarında bulunuyor. Yanlış ekonomi politikaları ve nüfus artışı sebeplerinden dolayı dünyanın en fakir 10 ülkesi arasında yer almaktadır. Madagaskar’da kişi başına düşen milli gelir 1510 dolardır.
10. Komor Adaları
Afrika kıtasına bağlı adalar ülkesi olan Komor Adalarında ülke nüfusu az olmasına rağmen gelişmemiştir. Ülkede kişi başına düşen milli gelir ise 1570 dolardır.