Dünyanın 7 harikası nelerdir? Dünyanın 7 harikası nerelerde bulunur?

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasıyla birlikte pek çok soru da gündeme gelmektedir. Dünyada pek çok olup biten şey olurken bazen çok iyi bildiğimiz bazen de hiç bilmediğimiz şeylerle karşılaşabiliyoruz. Bilgilerde zaman içerisinde değişebilmektedir. Dünyanın yedi harikası olarak duyduğumuz güzellikler değişme de zaman zaman listeye giren yeni yerler de olabilmektedir. Peki, dünyanın 7 harikası nedir? İşte dünyanın yedi harikası…

20.05.2022-10:11 - (Son Güncelleme: 20.05.2022-10:11) Dünyanın 7 harikası nelerdir? Dünyanın 7 harikası nerelerde bulunur?

Günümüzde dünyanın 7 harikası eski ve yeni olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Eskiden güzel olan yerlere rakip olan yeni yerler gündeme gelirken listenin değişken olması da bazen kafaları karıştırmaktadır. Eski listeye göre Babil’in Asma Bahçeleri, Keops Piramidi, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, Artemis Tapınağı, İskenderiye Feneri ve Halikarnas Mozolesi listede yer alan yerlerdir. Hatta bunlar biri var ki onur ödülüne sahiptir. Milyonların görmek istediği Keops Piramidi onur ödülü alan bir harikadır. Dünyanın yedi harikası listesinde Türkiye’den eserler bulunmamaktadır. Ancak bu listeye Ayasoyfa aday olarak gösterildi. Peki, dünyanın 7 harikası nedir? İşte dünyanın yedi harikası…

Dünyanın 7 harikası neden değişti?

Dünya zaman içerisinde değişirken yeni yerlerde keşfedilmektedir. Eskiden keşif yapabilmek daha sınırlı iken günümüzde teknoloji ile birlikte hiç girilmeyen yerlere bile erişim sağlanabilmektedir. Dünyanın yedi harikasını gösteren listede yeni bir güncelleme yaşadı. İsviçre, eskiden belirlenen dünya harikası olan yerlerin günümüzde değişmesi gerektiği kanaatinde bulundu. Bu nedenle listede bir değişiklik yaşandı. 2020 yılı ile birlikte dünyanın 8. harikası araştırmaları başladı.

 6 yıl gibi bir sürede belirlenen oylama sonucu 7 Temmuz 2007’de dünyanın 7 harikası belirlendi. İsviçre yeni bir liste hazırlanmasını isterken şimdilerde listede nelerin yer aldığı merak konusu oldu. Listede yer alan yedi harika:

Kurtarıcı İsa Heykeli (Christo Redentor)

Kurtarıcı İsa Heykeli (Christo Redentor)

Türkçe ismiyle Kurtarıcı İsa Heykeli olan bu heykel, Brezilya’da bulunmaktadır. Hemen hemen herkesin bildiği bu heykel Rio de Janeiro şehrinde bulunuyor. Şehri kaplayan Corcovado Dağı’nın zirvesinde yer alan heykel, Brezilya’nın Özgürlük Anıtı olarak bilinmektedir. 12 Ekim 1931’de açılışı yapılan bu anıtın çevresinde Tijuca Milli Parkı yer almaktadır. 1.145 ton ağırlığında olan heykel 30 metre uzunluğa sahiptir. Beton yapılan heykelin sağlamlığını arttırmak için dış katmanında sabun taşı kullanıldı.

Machu Picchu

Machu Picchu

Peru’da bulunan bu yer And Dağları’nın Urubamba Vadisi’nin zirvesinde yer almaktadır. 1450 zamanında kurulan bu şehir bulaşıcı hastalıklar nedeniyle ölümler artınca kapandı. Şimdilerde ise lamalar ve alpakaların yaşam alanıdır. Listede yer alan bu şehir taşlardan yapılan en az 3000 basamaklı sağlam merdivenlerden oluşmaktadır. İspanyol istilasından kaçan kişiler tarafından kurulduğu düşünülen bu şehir olası afetlere karşı da sağlam bir yapıya sahiptir.

Çin Seddi

Çin Seddi

2200 senedir ayakta olan Çin Seddi, ülkeyi düşmana karşı korumak amacıyla yapıldı. M.Ö. 221’de yapımı başlanan Çin Seddi, Moğol ve Türk boylarına karşı Çin’i korumak için inşa edilen bir yapıdır. Dünyada en uzun savunma hattı olan bu yapı günümüze kadar gelmektedir. Görkemli bir yapının listede yer almaması da şaşırtıcı olurdu. Dünyanın birçok yerinden turist alan bu yapı pandemi sonrasında gelen turist sayısında ciddi bir düşüş yaşadı.

Chichen Itza

Chichen Itza

Itza Mayısa Medeniyeti tarafından inşası yapılan Chichen Itza, piramide benzeyen bir yapıdadır. Kukulkan ismiyle de bilinen bu yapı dini merkez olarak kullanılmaktadır. Mayısa mitolojisinde çift başlı, tüylü bir yılan olan Kukulkan, yapıya da şeklini vermektedir. 91 basamaktan oluşan ve 24 metre yüksekliğe sahip olan bu yapı piramidi andırmaktadır. Valladolid ve Merida şehirleri arasında bulunan yapı tapınak olarak kullanılan eserleri de içerisinde barındırmaktadır. Bu şehrin hemen hemen her yerinde tapınak bulunmaktadır.

Tac Mahal

Tac Mahal

Dünya harikası denildiğinde akla ilk gelen tabi ki de Tac Mahal olmaktadır. Dünyanın en güzel aşkına tanık olan bu yapı Hindistan’da bulunmaktadır. Anıt mezar olarak geçen yapı aşka inanmayan kişilere bir sembol olarak gösterilir. Babür İmparatorluğu’nun 5. hükümdarı Şah Cihan, eşinin ölmesi ile 1631 – 1654 yıllarında bu yapıyı yaptırmıştır. Eşinin vefatından sonra yapılan yapıya kendisi de defnedilmiştir. Hindistan’ın Agra kentinde bulunan bu görkemli yapı bir aşkın simgesidir.

Petra

Petra

Nebatiler’e başkentlik yapan Petra 6000 yıllık geçmişe sahiptir. Çölden geçen kişilerin konaklama noktası olan şehir gelenlerden alınan paralar ile zenginliği yakalamıştır. Çeşitli dinlere de ev sahipliği yapan şehir Roma İmparatorluğu tarafından uğradığı saldırı nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Ürdün’de bulunan Petra, listede yerini alan bir diğer harikadır. Geniş bir alanı bulunan Petra, turistler tarafından en az 1 – 2 günde gezilebilmektedir. Bu yapı UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor.

Kolezyum

Kolezyum

Birçok kez gördüğümüz bu yapı gladyatörlerin dövüştüğü bir savaş alanıdır. İtalya’da bulunan yap M.S. 72’de inşa edildi. İtalya’nın Roma kentinde bulunan Kolezyum, antik amfi tiyatro sahnesi alanıdır. Zaman içerisinde hasar görmüş olsa da günümüze kadar gelmektedir. Roma İmparatorluğu’nun yansıtan bu yapı yılda milyonlarca turist tarafından ziyaret edilmektedir. Arena olarak geçen yapı 2000 senedir ayakta durmaktadır. İsmini ise tiyatro alanı girişinde bulunan heykelden almaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi içerisinde yer alan bir diğer güzelliktir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal