Dünya toplamının yüz katı kadar doğalgaz rezervi: Gözler NASA'da

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), 2006 yılında Satürn'ün uydusu Titan'da dünya toplamının yüz katı doğal gaz rezervi keşfetti. Ancak Satürn'ün uydusuna olan uzaklık ve düşük yer çekimi nedeniyle rezervi çıkarmak imkansız bir hal almıştı. NASA, Dragonfly adında tasarladığı yeni bir uzay aracıyla, bu yüzyılın sonuna kadar Titan'daki enerji kaynaklarına erişmek istiyor.

30.04.2022-09:29 - (Son Güncelleme: 30.04.2022-10:25) Dünya toplamının yüz katı kadar doğalgaz rezervi: Gözler NASA'da

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) 2006 yıllarında Satürn'ün uydusu olan Titan'da keşfetmiş olduğu dudak uçuklatan doğal gaz rezervine odaklandı. NASA, bu yüzyılın sonuna kadar uydudaki enerji kaynaklarına erişmeyi planlıyor.

Özel bir haber ajansının haberi doğrultusunda, Ukrayna'daki savaş dünya enerji piyasasının apaçık bir şekilde yeniden şekillenmesini sağladı. Rusya'ya karşı yaptırım kararlarından biri olan petrol ambargoları ve Rusya'nın bazı ülkelere doğalgazı kesmesi üzerine arz azalırken, talep oldukça arttı. Bu bağlamda brent petrolün varili 100 doları aştı.

Savaş ve fiyatlardaki artış aslında dünyadaki enerji kaynaklarının tek problemi değil. Asıl sıkıntı bu kaynakların sınırlarının olması. Dünyada enerji kaynaklarının yavaş yavaş tükenmesi dünya ülkelerini uzayda enerji aramaya zorladı. NASA bir yandan Space X firması ile beraber Ay'da ve Mars'ta koloni kurma hazırlıkları yaparken diğer taraftan Satürn'ün en büyük uydusu Titan'a göz dikti.

Yarıçapı 2575 km olan Titan, Ay'dan neredeyse yüzde 50 daha geniş. Uydunun çok kalın bir atmosferi bulunmakta. Satürn'e gönderilen Cassini uzay aracı, 2006'da Titan'a yaklaşarak Huygens sondasını Titan'a yolladı. Huygens uyduya inince NASA bilim insanları tarihi bir keşfe imza attılar. Titan'ın yüzeyi göller ve denizlerle kaplıydı (En büyük deniz Kraken Mare'nin yüz ölçümü Karadeniz'den de büyük.) Üstelik fırtınalar ve yağmurlar gibi hava olayları da gerçekleşiyordu. Güneş sisteminde yüzeyinde sıvı döngüsü (hidrokarbon) olan Dünya'dan sonraki ikinci gök cismi olduğu ortaya çıktı.


'Dünya toplamının yüz katı doğalgaz rezervi'

Gölleri inceleyen NASA bilim insanları bunların su değil, çözülmüş nitrojen, etan ve metandan oluşan hidrokarbonlar olduğunu keşfettiler. Kısaca Titan yüzeyinde doğalgaz denizleri var ve gök cismine doğalgaz yağmurları yağıyor. Yapılan hesaplamalara göre; bu denizlerdeki hidrokarbon miktarı, dünya üzerindeki tüm petrol ve doğalgaz rezervlerinin 100 katıydı.

Kömür ve helyum-3

Gök cisminde bulunan tek enerji kaynağı da doğalgaz değil. Ekvator civarında fırtına yüzünden hidrokarbon tortullarından oluşan kum tepelerine rastladılar. Bilim insanlarına göre bu kum tepeleri muazzam kömür yatakları içeriyordu.

Üstelik gezegende bol miktarda helyum-3 madeni var. Günümüzde ABD, İngiltere, Rusya ve Çin gibi birçok ülkenin helyum-3 kullanılacak füzyon santrallerine yatırımlar yaptığı biliniyor ancak bu santraller henüz inşa ya da test aşamasında.

Füzyon reaksiyonlarını oluşturacağından bu teknoloji ile az miktarda yakıt ile Güneş'ten neredeyse 10 kat ısı üretilebilir ve yıllarca yetecek kadar temiz enerji sağlanabilir. Ayrıca Ay'da da bol miktarda Helyum 3 bulunduğu bilinirken Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Çin ve Rusya'nın Ay'daki bu madenle ilgilendiği biliniyor.

Koloni kurma planları

Titan'da koloni kurma ihtimali Mars'a göre daha olası. Mars'ın yüzeyinde yoğun radyasyon ve zehirli topraklar yüzünden olası kolonilerin yeraltındaki mağaralara kurulması planlanıyor.

Fakat Titan'ın kalın atmosferi gezegeni yoğun radyasyon bombardımanından koruyor. Yer altında su olabileceği biliniyor. Su olması, suyun oksijen üretilmesi, tarım yapılabilmesi ve hidrojene dönüştürerek yakıt üretilebilmesi anlamına geliyor.


Titan'a gitmek o kadar kolay değil

Ancak Satürn'ün uydusuyla ilgili bazı sorunlar var. Yerçekimi aydan bile düşük ve insanlar için oldukça tehlikeli bir durum. İnsanların kasları ve kemikleri Dünya'nın yerçekimine ve atmosfer basıncına uyumlu. Bu kadar düşük yer çekimi insanlarda ağır hastalıklara neden olabilir.

Diğer taraftan bir diğer sorun da mesafe. Yerçekimsiz ortamda 1 yıllık yolculuk gerektiren Mars bile insanoğlunu düşündürüyor. Satürn'ün uydusu Titan ise o kadar uzak ki Cassini aracının ulaşması 7 yıl sürdü. Yerçekimi olmaması ve radyasyon insan sağlığında ağır hasarlara yol açıyor.

Dragonfly projesi

NASA Titan'a yeni bir araç daha göndermeyi tasarlıyor. Dragonfly adındaki bu araç 2026'da fırlatılacak ve gezegene 2034'de varacak. Gezegenin yapısını ve enerji kaynaklarını inceleyecek bu uzay dronu koloni kurulması için yer arayacak. NASA, bu yüzyılın sonuna kadar Titan'daki enerji kaynaklarına erişmek istiyor.

YORUM YAZ..
Modal