Koronavirüs vakalarının yeni normalden sonrada artış göstermesi aşı çalışmalarının da hız kazanmasına neden oldu. Virüse karşı etkili olacak aşının bulunması için deneme aşamasında olduğunu ifade eden ülkeler aşının seri olarak üretilmesinin yıl sonunu bulabileceğini ifade ettiler. Aynı zamanda aşının kendi vatandaşlarının kullanım öncülüğüne değinmeleri de Dünya Sağlık Örgütü'nü harekete geçirdi.
AŞI MİLLİYETÇİLİĞİNE SON VERİLMELİ
Dünya çapında hızlı bir şekilde yayılmaya ve can kayıplarına devam eden Koronavirüs salgınını önlemek için aşı çalışmaları başlamıştı. Dünya çapında devam eden bu çalışmaların deneme aşamasına gelindiği bilinmektedir. Aşıyı test ederek satışa sunacak ülkeler arasında ilk olarak kendi vatandaşları için satışının olacağı söylemleri duyulmuştu. Bunun üzerine Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama yapıldı.
Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanım Ghebreyesus, Koronavirüs aşısı ile ilgili yapmış olduğu açıklamada aşıya her insanın ihtiyacını olduğunun altını çizerek şu açıklamada bulundu:
'Aşı milliyetçiliğine son vermeliyiz' şeklinde konuşan Ghebreyesus, düzenlediği sanal basın toplantısında aşı çalışması yapan ülkelere bu çalışmanın yürütülmesinin ortak olması için de bir çalışma başlattığını açıkladı.
ÇOK ULUSLU AŞI ÇALIŞMALARINA DAHİL OLMALARINI İSTEDİM
'Stratejik ve küresel hareket etmek bütün ülkelerin yararına olacaktır. Herkes güvende ve sağlıklı olmadığı sürece kimsenin sağlığının garantisi yoktur' dedi. Aralarında Türkiye’nin de olduğu DSÖ’ye üye ülkelere mektup gönderdiğini söyleyen Ghebreyesus, 'Üye ülkelerden COVAX isimli çok uluslu aşı çalışmamıza dahil olmalarını istedim. Ülkeler kendi çıkarlarını diğer ülkelerin önüne koymamalı, bu durum pandemiyi daha da kötü bir hale getirir' ifadesinde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü’nde aralarında Türkiye’nin de olduğu 194 üye ülke bulunuyor.