Dünya Devi Markalar Türkiye’de Üretime Yöneldi

Tüm Avrupa’yı etkileyen tedarik krizinden sonra Avrupalı birçok marka üretim yatırımı yapmak üzere yönünü Türkiye’ye çevirdi.

09.10.2021-11:48 - (Son Güncelleme: 13.10.2021-18:08)

Başta İngiltere’de olmak üzere birçok Avrupa ülkesi gaz ve petrol kriziyle birlikte tedarik sıkıntısı yaşamaya başladı. Yeni normallerle birlikte artan talebi karşılamakta zorlanan Avrupalı üreticiler özellikle lojistik alanında ciddi krizler yaşıyor. Türkiye’nin lojistik alt yapısının Avrupa’nın çok daha üstünde olması ise Avrupalı üreticileri Türkiye’de üretim yapmaya yöneltti.

AVRUPA’LI MARKALARDAN TÜRKİYE’DE ÜRETİM KARARI

Avrupa’daki birçok marka yaşanan lojistik krizi sonrası çözüm arayışına girdi; İsveç mobilya markası İKEA ile başlayan süreç Polonya hazır giyim üreticisi LLP, Almanya’lı ilaç üreticisi Boehringer devam ediyor. Son olarak bu markalara paketleme firması DW Reusables ve Hugo Boss ‘da eklendi. 

HUGO BOSS VE İKEA’DAN TÜRKİYE’DE ÜRETİM YATIRIMI

Avrupayı sarsan lojistik krizinden en fazla etkilenen markalardan biri olan İsveç’li mobilya üreticisi İKEA hızlı bir kararlar bundan sonra Türkiye’deki üreticilerden daha fazla mobilya satın alacağını duyururken aynı zamanda kendi üretimlerinin bir kısmını da Türkiye’ye çevirme kararı aldı. Dünyaca ünlü Alman lüks giyim markası Hugo Boss’da Türkiye’de üretim yatırımı kararı aldı. Daha önce birçok operasyonunu zaten Türkiye’de yapan Hugo Boss ek yatırımlarla yeni üretim tesisleri için kolları sıvadı. 

Dünya devi markalar

TÜRKİYE DEV MARKALARIN ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK

Pandeminin patlak vermesiyle özellikle Çin üretimi mamullerde ciddi tedarik sıkıntısı yaşayan birçok marka geçtiğimiz yıllarda yeni siparişlerini Türkiye’deki üreticilere geçmeye başlamıştı. Türkiye’nin lojistik açıdan Avrupa’ya yakın olması ve kaliteli üretim yapması Avrupalı markaları memnun etmiş ve siparişlerin artmasına sebep olmuştu. Türkiye’nin son iki çeyrekte kırdığı ihracat rekorları da bu siparişlerin önemini gösteriyor. Avrupalı bir çok marka Türkiye’deki yetişmiş personel ve sağlam lojistik alt yapısını kullanmak için Türkiye’ye yönelmeye devam edeceğe benziyor.

AVRUPA’DAKİ TEDARİK KRİZİ NEDİR?

Yeni normalleşmeyle birlikte hızla artan talep Avrupa’da lojistik krizine sebep oldu. Lojistik alt yapının yetersizliği birçok markayı krizin eşiğine getirmiş durumda. Lojistik krizinin yanında bir de Rusya ile yaşanan gaz kriziyle birlikte üretim maliyetlerinin hızla artması da Avrupalı üreticiyi zor durumda bırakmış durumda. Avrupa’da bir günde gaza %40’tan fazla zam gelmiş ve metreküpü 1.000 dolar olan doğal gaz 1.900 dolarlara kadar çıkmıştı. Bu hızlı artış hem Avrupalı üreticiyi üretimlerini durdurma noktasına getirmişti.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal