Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?

Dudak çatlamasının nedenleri nelerdir? Hangi aktiviteler dudak çatlamasına neden olur? Dudak çatlaması hakkında merak edilenleri derledik.

11.07.2020-10:29 - (Son Güncelleme: 12.05.2021-14:55) Dudak Çatlamasının Nedenleri Nelerdir?

Dudak çatlaması çok küçük bir yara olarak görünür fakat oldukça acı verir. Özellikle nemlendirmediğiniz zamanda kabul haline gelir ve bu da konuşmanızı çileye çevirir. Her ne kadar nemlendirseniz de kısa sürede geçmeyebilir. Fakat kısa sürede geçmeyen dudak çatlaklarının sebebi zannettiğiniz kadar basit olmayabilir. Peki, dudak çatlamasının nedenleri nelerdir?

DUDAK ÇATLAMASININ NEDENLERİ NELERDİR?

Dudakların çatlamasının belirli nedenleri vardır. Bu nedenler arasında sizin yapmış olduğunuz ya da vücudunuzda eksik olan vitaminlerden kaynaklı olarak da gerçekleşebilmektedir.

Her Gün Spor Yapmak

Haftanın her günü spor yapmak veya da günde bir saati geçecek şekilde egzersiz yapmak vücudun direncini düşürür. Protein ve su kaybı ile birlikte sağlığın bozulduğunu işaret eden belirtiler görülmektedir. Bu belirtilerden biri de dudak çatlamasıdır. Haftada en fazla beş gün spor yapılmalı ve bağışıklık sisteminin güçlü olabilmesi için beslenmenize özen göstermeniz gerekir.

Alerjiler

Dudak derisi, bazı ürünlerin yapısındaki bileşenlere karşı tepki verebilir. Diş macunu, diş ipi, dudak kremi, ruj ve diğer makyaj malzemeleri gibi nemlendiriciler ve diş telleri de alerjiyi tetikleyici unsurlar arasında sayılabilir. Yeni bir dudak ürünlerden birini kullandıktan sonra dudaklarda iltihaplanma, kuruluk veya kızarıklık gibi semptomlar fark ettiğinizde o ürünü kullanmayı bırakmanız gerekir.

B Vitamini Eksikliği

B vitamini eksikliği olan kişilerde dudaklarda çatlama gibi problemlerle sık rastlanan bir durumudur. B vitamini ise kendi içerisinde 7 farklı vitamin grubuna ayrılır. B vitamini eksikliği olan kişilerin mutlaka dışardan takviye almaları gerekir. Vücutta oluşan eksikliğin ciddi problemlere neden olacağı bilinmektedir.

B2 vitamini bakımından zengin olan gıdalar arasında dana eti, yumurta, balık yağı, susam, ıspanak ve peynir bulunmaktadır. B3 vitamini açısından zengin olan gıdalar ise tavuk eti, karaciğer, avokado, dana eti, bezelye, balık ve yer fıstığının olduğunu söyleyebiliriz.  B6 vitamini tarafından zengin gıdalar ise; ay çekirdeği, Antep fıstığı, tavuk eti, muz, kuru meyveler ve ıspanaktır. Tüm bu besinlerden bolca tüketerek B vitamini eksikliğinizi giderebilirsiniz.

Dudak Yalama ve Isırma Alışkanlığı

Dudakların çatlamasına neden olan alışkanlık haline gelmiş durumlar da bulunmaktadır. Bunların başında ise dudakları emme, ısırma ve yalama gibi alışkanlıkların olduğunu söyleyebiliriz. Dudak kuruluğu için dudağı yalayarak ıslatmak sadece saniyelik bir çözümdür. Tükürüğün kuruması uzun sürmeyeceği için dudaklar bu aşamada daha fazla nem kaybeder ve hızla kurur. Bu durumun sürekli olarak tekrar edilmesi dudak çatlaklarına neden olur.

Sigara İçmek

Sigara kullanımı dudaklara zarar verir. Sigaranın içerisinde bulunan zararlı kimyasallar dudaklarda çatlamaya sebep olur. Sigaranın dumanı, dudakların nemini kaybetmesine yol açar ve bunun sonucunda dudaklarda kuruma meydana gelir. Ayrıca sigara ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkilemektedir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal