DSÖ'den yürekleri ferahlatan açıklama: Bu kez gerek yok dedi

Etkisi hızla görülen ve bütün insanları endişelendiren maymun çiçeği virüsü şimdiye kadar 20 ülkede görüldü. Vakaların hızla arttığı virüste DSÖ açıklama yaptı. Yaptığı açıklama ile yüreklere su serpen DSÖ ne dedi? İşte ayrıntılar.

27.05.2022-21:26 - (Son Güncelleme: 27.05.2022-21:26) DSÖ'den yürekleri ferahlatan açıklama: Bu kez gerek yok dedi

Tüm dünyayı endişelendiren Mayısmun çiçeği bugüne kadar tam 20 ülkede tespit edildi. Herkesi korkutan bu hastalık ile ilgili Dünya Sağlık Örgütü yüreklere su serpecek açıklamalar yaptı. Salgın Hastalıklara Hazırlık ve Önleme Direktörü Dr. Briand, Mayısmun çiçeği hakkında detaylı bilgileri paylaştı.

Avrupa'da hızla yayılmaya devam eden Mayısmun çiçeği hastalığı ile ilgili insanlar DSÖ'den açıklama yapmasını istemişti. Nihayet o açıklama geldi.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde toplanan Dünya Sağlık Örgütü, 75'nci düzenlenen Dünya Sağlık Asamblesi kapsamında yeni ortaya çıkan maymun çiçeği hakkında konuşmalar yapıldı, kararlar alındı.

maymun çiçeği

Mayısmun çiçeği virüsü nasıl bulaşıyor?

Dr. Briand, bu virüsün hayvandan insanlara bulaştığını öne sürdü. Briand açıklamalarına şöyle devam etti: 'Hangi hayvandan bu virüsün bulaştığını henüz bilemiyoruz. Bizlere tavsiye edilen, toplu aşılama ve sürü bağışıklığını gerek kalmadığı yönündedir' dedi.

Dr. Briand, şimdiye kadar 200 kişide maymun çiçeği virüsüne rastlanıldığını da belirtti. Fakat bu sayı günden güne artacağını da dikkat çekti.

maymun çiçeği

İlk kez 1970'de görüldü

DSÖ, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ilk kez insanlarda 1970 yıllarında görüldüğünü açıkladı. O yıldan bu yana Orta Afrika Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Kamerun, Benin, Nijerya, Liberya, Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Sierra Leone tam 11 Afrika ülkesinde maymun çiçeği virüsü tespit edilmiştir.

Afrika hariç ilk kez 2003 yılında ABD'de görülen virüs, daha sonra İsrail, İngiltere, Singapur'da rastlanıldı. Nijerya'da 2017 yılından bu yana 200 vaka tespit edilirken 500 kişiden fazla da şüpheli olarak kaydedilmiştir. Vakaların %3 ölüme sebebiyet vermiştir.

Virüs, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Orta Afrika'nın daha yaygın bulaşıcı olduğu görülmektedir.

aşı

Çiçek aşısı virüse karşı korur mu?

Mayısmun çiçeği virüsü ilk başlarda hastalarda az şiddetli geçmekte ve yıllar önceki çiçek hastalığına benzemektedir. DSÖ'ne göre virüs hayvandan insana ve insandan insana bulaşıcı bir hastalıktır. Çiçek aşısı bu virüse karşı %85 koruma sağlanıldığı da beyan edilmektedir.

İnsandan insana da bulaşan bu virüsün cinsel yolla bulaşıp bulaşmadığı şuan için belli değildir. Mayısmun çiçeği virüsü kuluçka süresi 6-13 gün sürmekte bazen 5-21 gün arası da sürdüğü belirtilmiştir. 

YORUM YAZ..
Modal