DSÖ’den maymun çiçeğine yönelik önemli bir açıklama geldi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün yayıldığı bölgelerde "hedefli aşılama" stratejisinin uygulanması gerektiğini açıkladı. Harris, M çiçeğinin Kovid-19’a kıyasla yayılmasının durdurulmasının daha kolay olduğunu belirtti ve halkın Kovid-19 benzeri bir durumla karşı karşıya olduklarına dair endişelenmelerine gerek olmadığını vurguladı.
M çiçeği virüsünün yeni türü: Klad 1b
Haber7’de yer alan habere göre; Harris, M çiçeği virüsünün iki genetik türü olduğunu, bunlardan birinin "Klad 1b" olarak adlandırıldığını ve bu türün hızla yayıldığını ifade etti. Özellikle çocuklar arasında yüksek ölüm oranlarına sahip olan bu tür, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden başlayarak Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya gibi yeni bölgelere sıçramış durumda. Harris, "Klad 1b" türünün, 2023 yılında tespit edilen vakalardan daha fazla vaka ile yayılmasına neden olduğunu kaydetti.
Kolayca kontrol altına alınabilir
Harris, M çiçeği virüsüne karşı kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama önerdi. Virüsün bulaştığı bölgelerde aşıların uygulanmasının önemini vurgulayan Harris, şu anda Aşı stoklarının sınırlı olduğunu ve bu stokların salgının yaşandığı bölgelere ulaştırılmasının kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, M çiçeği virüsünün aktif bir virüs olduğunu ve etkili bir temas ve izolasyon önlemleri ile kolayca kontrol altına alınabileceğini ifade etti.
Kapanma durumu olmayacak
Harris, M çiçeği virüsünün yayılmasını önlemek için kitlesel kapanmalara gerek olmadığını söyledi. Virüsün hava yoluyla değil, yakın fiziksel temas yoluyla yayıldığını belirten Harris, bu yüzden fiziksel temasın azaltılmasının, hava yoluyla yayılan hastalıklardan daha kolay olduğunu belirtti. Toplumların hastalığı izole ederek ve tedaviye uygun şekilde yaklaşarak virüsün yayılmasını durdurabileceklerini vurguladı.
DSÖ aşıların kullanım listesi başladı
M çiçeği virüsüne karşı çiçek hastalığı aşılarının etkili olduğu belirtiliyor. ABD’de "JYNNEOS" aşısının, Avrupa’da ise "MVA-BN" ve "ACAM2000" aşılarının kullanıldığı ifade ediliyor. DSÖ, bu aşıların acil kullanım listesini oluşturmak için süreci başlattı ve bu aşının etkinliğini değerlendirmeye devam ediyor.
Harris, M çiçeği virüsünün uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilmesinin, sağlık sistemleri üzerindeki olası baskılara karşı hazırlıklı olmayı ve etkili bir izleme sürecini gerektirdiğini sözlerine ekledi.