Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) yapılan açıklamada, Bavarian Nordic'in ürettiği "MVA-BN” aşısının, DSÖ'nün Maymun çiçeği virüsüne karşı ön yeterlilik alan Aşı listesine eklendiği aktarıldı.
Yapılan yazılı açıklamada, ön yeterlilik aşısının, acil ihtiyaç duyulan topluluklarda bu hayati ürüne zamanında erişimin kolaylaştırmasını, bulaşma riskini azaltmasını ve salgının kontrol altına alınmasında yardımcı olmasının beklendiği belirtildi.
18 Yaş Üstüne Ayda 2 Doz
DSÖ'ye bağlı Bağışıklık için Uzmanlar Danışma Grubu'nun (SAGE) tüm mevcut kanıtları incelediği ve maymun çiçeği virüsüne yüksek oranda maruz kalma riski bulunan kişilerin, MVA-BN aşısını kullanabileceği belirtilen açıklamada, aşının 18 yaşını tamamlamış kişilerde 1 ay arayla 2 doz olarak yapılması gerektiği söylendi.
açıklamada, MVA-BN aşısının şu anda 18 yaşından küçük çocuklar için yapılmasının uygun olmadığı vurgulanarak, aşının bebeklerde, çocuklarda, ergenlerde, hamilelerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde '' endikasyon dışı'' olarak kullanılabileceği ifade edildi.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, bu aşının hem Afrika'daki mevcut salgınlar hem de gelecekte hastalıkla mücadele konusunda atılmış önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Ghebreyesus, "Aşılara en çok ihtiyaç duyulan yerlerde eşit erişimi sağlamak için artık üretim, tedarik, bağış ve dağıtımda acil bir ölçek artırmaya ihtiyacımız var." açıklamasında bulundu.
M Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?
M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlar tarafından bulaşıyor. Virüsün neden olduğu cilt döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyalarla temas etmek ve bunları kullanmak M virüsünün size bulaşması için yeterli sebepler arasında.
Virüse temas ettikten sonraki ilk belirtiler, 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.
Şu anda özel bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalığın tedavisi antiviral ilaç takviyeleriyle yapılıyor. Virüsü taşıyanların büyük bir kısmı bu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde eski sağlıklarına kavuşuyorlar.
DSÖ, "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirmişti.