Türk mutfağının vazgeçilmez sebzesi domatesin yakışmadığı yemek ve meze yoktur. Peki domatesin pişirilmesi mi vücudumuza yarar sağlar yoksa pişirilmemesi mi? İşte yanıtı...
PİŞMİŞ DOMATES TÜKETMENİN ZARARLARI
Tükettiğiniz sebze ve meyvelerden daha fazla yarar sağlamak istiyorsanız beslenme ve yeme alışkanlıklarınızda farklılık yapabilirsiniz. Sebze ve meyvenin çoğunluğunun pişirmeden tüketilmesi insan vücudu için daha yararlı olduğu bilinse de bu durum domates için geçerli olmamaktadır. Domates piştiği zaman içeriğindeki likopen miktarı artarak vücuda daha yararlı etkiler bırakması söz konusudur. Likopen vücudumuz un ihtiyaç duyduğu minerallerden olmasının yanı sıra cildimiz için de çok gerekli ve yararlı bir maddedir. Cilt üzerine çiğ domatesin de faydaları saymakla bitmez.
Domates içeriğinde asit barındırdığı için mide problemleri olan insanların tüketirken çok dikkatli olması gerekmektedir. Ayrıca domates bebekler ve çocuklar için de çok fazla tüketilmemelidir. Bunun yanında likopen maddesine alerjisi olan kişiler de bu sebzeyi tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Bunun sonucunda vücudunuzda bazı kızarıklıklar belirebilir. Bu kızarıklıkları fark ettiğiniz anda domates tüketmeyi bırakabilirsiniz. Aşırı domates tüketimi bazı kişilerde böbrek erozyonuna sebebiyet vererek böbrek taşı oluşumunda da etkin rol oynamaktadır. Bu sebzenin bilinçli bir şekilde tüketilmesi ve aşırıya kaçılmaması büyük önem taşımaktadır.