Doktorlar greve mi gidiyor, iş mi bırakacaklar? Doktorlar neden grev yapıyor? 5-6-17-18-26-27 Mayıs Doktor grevinde hastanelerde verilecek hizmetler

Doktorlar, 13, 14, 15 ve 16 Mart 2022 tarihinde yaptıkları grevden sonra Mayıs ayında da iş bırakma kararı aldı. Sosyal medya üzerinde açılan "#HekimlerMayıstaEylemde" etiketi ile sağlık çalışanlarının 5, 6, 17, 18, 26 ve 27 Mayıs 2022 tarihlerinde eylemde olacakları duyuruldu.

19.04.2022-16:08 - (Son Güncelleme: 19.04.2022-16:08) Doktorlar greve mi gidiyor, iş mi bırakacaklar? Doktorlar neden grev yapıyor? 5-6-17-18-26-27 Mayıs Doktor grevinde hastanelerde verilecek hizmetler

Doktorlar, Mart ayında yaptıkları grevin ardından Mayıs ayında da grev yapmaya karar verdi. Sağlık sektörünün tüm çalışanları, 5, 6, 17, 18, 26 ve 27 Mayıs 2022 tarihlerinde işi bırakarak grev yapacak.

Grev tarihlerinde hastaneler hizmet verecek mi?

Açıklanan grev günlerinde sağlık sektörü çalışanları grevde olacakları için acil servisler dışında hastaneler ile aile sağlığı merkezleri hizmete kapalı olacak.

Hekimsen konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, "Mayıs ayında ülkemizde meslektaşlarımız ile beraber altı gün işi bırakacağız. Tükenmekte olan sabrımız ile, mesleğimizin itibarı adına söz değil icraatler bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Doktorların grev yapma nedene nedir?

Sağlık sektöründeki çalışanların isteklerinin yerine getirilmesi için grev yapma kararı aldıklarını belirtirken, acil taleplerini şu şekilde belirtiyorlar:

- Kamu hastanelerinde göreve yeni başlamış pratisyen ile asistan hekimler için temel ücretler yoksulluk sınırının minimum 2 katı, uzman hekimler içinse yoksulluk sınırının minimum 2,5 katı olmalıdır; sabit ek ödemelerin karşılanması da genel bütçeden sağlanmalıdır.

- TTB'nin önermiş olduğu 'Sağlıkta Şiddet Yasası' acil olarak yasalaşmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ile 'hükmün açıklanmasının geri bırakılması' düzenlemelerinin uygulanmakta olduğu sınırların üstüne çıkarılmalı.

- Aile hekim maaşları minimum yoksulluk sınırının 2 katına çıkartılmalı, bütün ASM binalarının inşası kamu tarafından yapılmalı, aynı standartlarda donanımı kamu tarafınca sağlanarak tüm giderler Sağlık Bakanlığı tarafınca karşılanmalı; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmelidir.

- Özel sağlık sektöründe çalışmakta olan hekimlerin sosyal güvenlik primleri "prim ödeme tavanı" üstündün çalışmakta oldukları kurumlar ödenmeli; maaşları minimum yoksulluk sınırının 2,5 katı olmalı.

- Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR gibi farklar olmadan emekliye ayrılan tüm hekimlerin maaşları (Yirmi beş senede emeklilik dikkate alınarak) pratisyen hekimlerde asgari on beş bin, uzman hekimlerde asgari on sekiz bine yükseltilmelidir.

 doktor grevi

- OSGB'lerde çalışmakta olan iş yeri hekim ücretleri Türk Tabipleri Birliği tarafından belirlenen asgari ücrete göre ödenmeli.

- COVİD-19 'illiyet bağı' aranmaksızın meslek hastalığı yerine geçmeli, pandemide çalışılan her sene başına 120 günlük yıpranma payı uygulaması yapılmalı, hekimlerde ek gösterge yedi bin iki yüz olmalı.

- Çalışma ortamları ile koşullarda iyileştirme yapılmalı, başta asistanlar olacak şekilde tüm hekimlere nöbet ücret kesimi olmadan nöbet ertesi izin hakkı verilmeli, intörn hekimlerin ücretleri minimum asgari ücret düzeyine getirilmelidir.

- Hem hekimleri hem de hastaları mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olarak görülen, halkın sağlığını tehlikeye atan beş dakika muayene dayatması bırakılmalı, hasta randevuları hasta başına minimum yirmi dakika olacak şekilde tekrardan düzene koyulmalıdır.

- Sağlık sistemi ile kurumsal sorunlardan kaynaklanan malpraktis davalarıyla hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara zorunlu kılan uygulamaların önlenmesi adına yeni yasal düzenlemeler yapılmalı.

YORUM YAZ..
Modal