Doğum parası ne kadar 2022? e-Devlet doğum parası başvurusu nasıl yapılır? Doğum parası ile ilgili merak ettiğiniz her şey

Bebek sahibi olan kişilere devlet tarafından doğum parası yardımları yapılmaktadır. Peki e-Devlet üzerinden doğum parası başvurusu nasıl yapılır? Doğum parası tutarı, başvuru detayları ve daha fazlası içeriğimizde yer alıyor.

31.05.2022-00:10 - (Son Güncelleme: 31.05.2022-00:10) Doğum parası ne kadar 2022? e-Devlet doğum parası başvurusu nasıl yapılır? Doğum parası ile ilgili merak ettiğiniz her şey

Çoğu insanın hayalidir çocuk sahibi olmak ve dünyaya getirdiği çocuğu iyi şartlarda yetiştirmek. Evlat isteyen ebeveynlerden kimi “Allah rızkını verir der” kimi ise başlar ekonomik şartlarını iyileştirmek için daha çok çalışmaya. Hamile olduğunu öğrenen ve hali hazırda çalışmakta olan anne adaylarının ise aklına hemen “Doğum ücretim ne kadar ve bu ücreti almak için nasıl başvuru yapabilirim?” Detaylar haberimizde…

Bebeğini yeni kucağına almış annelere 2 farklı şekilde ödenen bu yardım devlet tarafından yapılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenmekte olan doğum ücretini, doğum yapan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı almaya hak kazanır. Doğum ücreti birinci, ikinci, üçüncü fark etmeksizin her çocuk için ödenir. Fakat çocuk başına ödenen doğum ücreti doğum sırasına göre değişkenlik göstermektedir. 2022 yılı için açıklanan verilere bir aileye ödenecek doğum ücreti birinci çocuk için 300 Türk Lirası, ikinci çocuk için 400 Türk Lirası, üçüncü ve daha sonra doğacak her çocuk için ise 600 Türk Lirası’dır.

Doğum ücreti ne kadardır?

Her resmi ödemede olduğu gibi doğum ücreti almaya hak kazanmak için de yeni doğum yapmış annelerin sağlaması gereken bir takım şartlar bulunmaktadır. Anne adayına doğumundan önce geçireceği 1 yıllık süreç içinde en az doksan gün boyunca sigorta primi yatırılmış olmalı. Doğum ücreti almak için başvuruda bulunan anneler, doğum iznine ayrılmadan önce işi ile ilişiğini kesmemiş olmalıdır. İşi ile ilişiğini kesen annelerin bu ücreti almaları mümkün değildir. Sigortalılık hali devam etmesi de gereken anneler, tam olarak yüz on iki gün boyunca yani doğum raporunun geçerli olduğu süre zarfınca iş yerinde çalışmamalıdır. Anneler, doğum doktorundan aldıkları bu doğum raporunu iş yerine resmi şekilde teslim etmiş olmalı. İşlemlerin devamını iş yeri getirmelidir.

Doğum ücreti için nasıl başvuru yapılır?

"Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi’nin” eksiksiz olarak doldurularak yapılabilen başvurular, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve e-Devlet’in resmi sitesi üzerinden yapılabildiği gibi resmi hizmet binalarından ve annenin ikametgahının kayıtlı olduğu ilçe kaymakamlığından da gerçekleştirilebilmektedir.

Doğum parası ne zaman ödenir?

Doğum ücreti, annenin başvuru yaptığı ayı takip eden diğer ay içerisinde yatırılır. Doğum ücreti almaya hak kazanan kişiler, yatırılan ücreti PTT şubelerinden kolayca çekebilir.

YORUM YAZ..
Modal