Doğal gaz anlaşması sonrası çalışmalar başladı: Ödemelerin 4’te 1 ruble ile yapılacak

Şanghay İşbirliği Zirvesi’nde Vladimir Putin ile doğal gaz sevkiyatı konusunda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, anlaşmanın sağlandığını açıklamıştı. Yapılan anlaşma sonrasında çalışmalar başlatılırken, Türkiye’nin doğal gaz ödemelerini 4’te 1’ini Rus rublesiyle yapacağı öğrenildi.

19.09.2022-10:09 - (Son Güncelleme: 19.09.2022-15:24) Doğal gaz anlaşması sonrası çalışmalar başladı: Ödemelerin 4’te 1 ruble ile yapılacak

Türkiye ile Rusya arasında yapılan doğal gaz anlaşmasının çalışmaları an itibariyle başlatıldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ile Rusya Merkez Bankası yetkilileri konuyu görüşmek için bir araya gelecek. Yapılan görüşme sonrasında doğal gaz konusunda "Ruble ile ödeme" yöntemleri değerlendirilerek, ödemelerin nasıl yapılacağı şekillendirilecek.

Görüşmeler yoğunlaşacak

Ülkelerin Merkez Bankalarının görüşmeleri sonrasında, diğer bakanlıklar da diplomasi trafiğine devam edecek. Ruble ile ödeme kararının mevcutta devam eden doğal gaz sözleşmelerini kapsayıp kapsamayacağı da görüşmelerden sonra netlik kazanacak.

Ruble ile ödeme kararının piyasalarda olumlu bir hava estirmesi bekleniyor. 

Türkiye Rusya Ruble anlaşması

İki ülkenin de ticaret hacmi geniş

Türkiye geçen yıl 58 milyar 704 milyon metreküp doğal gaz ithal ederken, ithal edilen doğalgazın yüzde 44,87'si 26 milyar 343 milyon metreküpü Rusya'dan geldi. İki ülkenin anlaştığı alım fiyatı üzerinden, ciddi bir dolar rezervinin kasada kalması bekleniyor. Türkiye ile Rusya ticareti doğal gaz ile sınırlı değil. 2021'de Rusya'ya yapılan ihracat yüzde 28,2 artışla 5,8 milyar dolara çıkarken, ihracattaki başlıca ürünler turunçgiller, karayolu taşıtları için aksam ve parçalar ve taze meyveler olarak sıralandı. Aynı yıl Rusya'dan yapılan ithalat ise yüzde 62,4 artarak 28,9 milyar dolar olmuştu.

Yapılan ruble anlaşması neticesinde bu ticaret hacminin önümüzdeki aylarda daha da yükseğe çıkacağı tahmin ediliyor. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal