Kentsel ve Kırsal Dönüşüm Kurulu ile Hasar Tespit Kurullarında çalışan Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından kurulan 13 Bilim Kurulu hakkında bilgi verdi. Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 50 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından İstanbul'da 'bina incelemesi' için kendilerine çok talep geldiğini söyleyen Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Koçak’tan konu hakkında dikkat çeken açıklamalar geldi.
Kaçak katı koruyorlar
Akşam’ın yer verdiği habere göre; Prof. Dr. Ali Koçak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Bugün yeni yapılacak bir binanın metrekare fiyatı en düşük 8 bin TL, bu 15 bin TL'ye kadar çıkıyor. Güçlendirme maliyeti de metrekare başına 4 bin TL'yi buluyor. Bizim önerimiz eğer güçlendirme maliyeti yeniden yapım maliyetinin yüzde 40'ını geçiyorsa yıkılıp yeniden yapılması yönünde. Güçlendirme maliyeti yüzde 40'ı geçmesine rağmen bazen bu tercih edilebiliyor, bunun nedeni de kaçak katı korumak. Eğer yıkıp yeniden yaparsa o kaçakları yapma şansı yok."
Aradığımız sistem bu
"Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından oluşturulan Ulusal Risk Kalkanı modelinde 13 bilim kurulu bulunuyor. Ben de Hasar Tespit Kurulundayım. İlk toplantıda kentsel dönüşümlerde mevcut yapılarla yeni binaların nasıl rehabilite edileceğini konuştuk. Bu kurullarda şehir plancı, hukukçu, kalkınma ajansı, kentsel dönüşüm uzmanları, mimarlar, deprem bilimci, siyaset bilimci öğretim üyeleri var. Bizim çok önemli gördüğümüz kentsel ve kırsal dönüşüm modeli var. Bu Türkiye'de uygulanması gereken bir sistem. Çünkü sistem, altyapıyı da içeriyor, coğrafi sistemleri, akıllı kentleri, kentsel dönüşümü de. 13 kurul siyaset üstü. Gelecekteki kentlerin nasıl olması gerektiğini söyleyeceğiz. 2 haftadır çalışıyoruz. Kurul kararlarının uygulanmasıyla gelecekteki doğa olaylarının afete dönüşmesi engellenecek."
Her şehre ayrı imar planı
Kurullar 11 üye ile çalışıyor. Aralarında mimar, akademisyen ve siyaset bilimcilerin de olduğu kurulun önemi ise gelecekteki şehirlerin nerede, ne şekilde ve nasıl inşa edileceğini belirleyecek olmasından geliyor. Kurulun, kentsel dönüşüm stratejilerinin geliştirilmesinde nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini, deprem bölgesinde yıkıma uğrayan yerleşim birimleriyle ilgili olarak kentsel dönüşüm stratejilerinin her şehre uygun olarak belirlenmesi, kentsel dönüşüm çalışmalarının afet bölgesinde deprem dönüşüm çalışmaları olarak sürdürülmesine dair akademik ve teknik destek sağlanması ve son olarak imar kanunu ile ilgili yönetmeliklere ilişkin mevzuat düzenlemelerine katkı sunması amaçlanıyor.
Kentsel dönüşüm değil bina yenileme
"Bugün yapılan kentsel dönüşüm değil bina yenileme" diyen Koçak şöyle devam etti: "Kentsel dönüşümde mahallede kent plancılar çalışma yapar, ortak bir emsale karar verir. Kaç tane konut üretilecek, kaç metrekare olacak, yükseklikleri ne olacak, yol genişliği, sosyal donatı alanları neler olacak, korunacak binalar var mı gibi. Tüm bunlar belirlendikten sonra yapım sürecine geçilir. Ama şu an kentsel dönüşüm adı altında belediyeler kat artışına izin veriyor. Bu yanlış yaklaşım şehir yoğunluğunu artırıyor.