Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan 2021 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş oldu.
Buna göre, illerde vali ya da görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında, müftülük, il ya da ilçe sağlık müdürlüğü, il veya ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre ve şehircilik il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcisinden toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu oluşturulacak.
Şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve bununla birlikte de kapasitede, kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri temin edilecek.
Kesim yerleri, genel sağlık kurallarına uygun, bir şekilde dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyecek, yeteri miktarda aydınlatma ve havalandırması olan mekanlardan tercih edilecek. Buna ek olarak da insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde hazırlanacak.
KURBAN KESİM KURSU
Halk eğitim merkezlerinde 20 saat sürecek 'kurban kesim elemanı' kursu açılacak. Kurban kesim yerlerinde, kasaplık belgesi ya da kurban kesim elemanı kurslarından temin edilmiş kurs bitirme belgesi ve hijyen eğitimi belgesi bulunan kişilere görev verilecek.
Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli olması, zaman kaybı ile birlikte karmaşanın önlenmesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yayılma riskini en aza indirebilme maksatlı randevu sistemi yapılacak. Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde daha yoğun olmaması için gerekli görülen tedbirler alınacak.
Kurban satış yerleri, İstanbul'da bayramdan 15 gün, diğer şehirlerde ise 1 ay önce hazır halde olacak ve bu tarihten önce de kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek. İstanbul'a kurbanlık hayvan girişleri ise 5 Temmuz tarihinden itibaren başlayacak.
Kurban satış yerlerinde her satıcıdan hayvanların kurban olmaya münasip olduğuna dair taahhütname temin edilecek, denetimlerde uygun görülmeyen hayvanların satış yerine getirildiğinin anlaşılması halinde (X) sembolü ile işaretlenerek vatandaşlara bilgi verilecek.
KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ
Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak biçimde maske kullanılması, en az 2 metre olacak durumda fiziki mesafe kurallarına uyularak, satış ve kesim yerlerinin tüm girişlerinde ve içerisinde belirli uzaklıklarda el antiseptiği olması hususlarında gerekli tedbirler temin edilecek.
Hayvan satış alanının etrafı sınırlandırılacak, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve vatandaşların giriş-çıkışına uygun kontrollü kapılar yapılacak. Hayvan satış yerleri dahilinde uygun yönlendirmeler olacak. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir vatandaş (müşteri ve satıcı beraber) olacak biçimde kontrollü insan girişi olacak.
Satış ve kesim yerlerinin girişinde HES kodu sorgulaması olacak. Sorgulama neticesinde herhangi bir riski olmayan (Kovid-19 tanılı ya da temaslısı olmayan) vatandaşların girişine izin verilecek.
EL SIKIŞMALI PAZARLIK YOK
Satış ve kesim yerlerinin girişlerinde giriş yapmak isteyen vatandaşların ateşi ölçülerek, ateşi 38 derecenin üstünde bulunanlara tıbbi maske takılması, girişlerine izin verilmemesi ve sağlık kuruluşuna iletilmesi sağlanacak.
Hayvan satış alanında maske takılacak. Müşteri ve satıcılar satış alanında fiziki mesafeye uyacak. Müşteri ve satıcı arasında el teması (tokalaşma) yapılmayacak. Hayvan satış alanı dahilinde ulaşılabilir olan el yıkamak için lavabolar yapılacak.
HAYVAN SEVKLERİ VE ÖNLEMLER
İller arası sevk edilecek olan kurbanlık hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmesinden önce usulüne uygun bastırılmayan, silintili ve okunamayan pasaportlar ve nakil belgeleri işleme alınmayacak. Küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydı alınmamış, yanlarında pasaportları ya da nakil belgeleri olmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmeyecek
Kurbanlık olarak sevk edilecek hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaraları TURKVET'ten mutlak bir şekilde kontrol edilerek hayvanların veri tabanındaki bilgileri ile uyum gösterip göstermediğinin kontrolü yapılacak. Sağlık açısından kurban olması uygun görülmeyen hayvanların sevk olmalarına izin verilmeyecek. Kurbanlık hayvan nakil edilmelerinde, hayvan refahı kurallarına sıkı bir şekilde uyulacak.
KURALLARA UYMAYANLARA CEZA
Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi çeşitli umuma açık ve kurban satış ile kesime uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetler içerisinde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri yerine getirmeyenlere Çevre Kanunu'nun 20'nci maddesi gereğince, 1000 lira idari para cezası işlemi yerine getirilecek.
Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve bununla birlikte önlem almadan kurban atıklarını toprağa ileten tesislere, toplu kesimler için 96 bin 561 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi durumunda 2 bin 399 lira idari para cezası işlemi yerine getirilecek.
Cadde, sokak ve parkları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile birlikte kurban kesim işleminden sonra kan, atık ve iç organları sokak, cadde ve park gibi mekanlara bırakanlara, yetkili birimler tarafından gerekli görülen yasal yaptırımlar yapılacak.
Hayvanların kesiminin ehliyetli kişiler tarafından yapılması temin edilecek. Bu hükümlere aykırı hareket eden kişilere de hayvan başına 2 bin 75 lira idari para cezası verilecek.
Hayvanlara kasıtlı bir şekilde kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuk veya sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ya da psikolojik acı çektiren kişiler 1033 lira idari para cezası verilecek.
ÖZEL MÜLKTE KESİM
Cadde, sokak ve park gibi çeşitli kamusal ortamlarda kurbanlık hayvan kesimleri olamayacak.
Kesim yerleri, resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabıta ekipleri ile birlikte din görevlileri işbirliğinde etkin olarak denetlenip kontrol edilecek.
Tebliğde bu bilgilere ek olarak etrafı kapatılmış özel mülk ya da bahçesinde kurban kesecekler için de şu uyarılar yer aldı:
'Kesim yeri beton, beton asfalt ve benzeri sızdırmaz malzemeden olur, çıkan kanın toprağa dağılmasını önlemek üzere hemen toprakla kapatılır, gerektiğinde kireçlenir. Kurbandan çıkan, kullanılmayacak olan işkembe ve diğer benzeri atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konulur, gerektiğinde ikinci torba kullanılır, ağzı iyice kapatılıp bağlanır ve Kurban Bayramı süresince düzenli olarak hizmet verecek olan belediye temizlik ekiplerine teslim edilir. Kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmaz, kan izi kalmayacak şekilde temizlenir, gerektiğinde kireçlenir. Kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbir alınır.'