Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun 'yapay et' tüketiminin caiz olduğuna yönelik herhangi bir fetvasının bulunmadığını ifade etti.
Diyanetten yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
'Sosyal medya mecralarında Din İşleri Yüksek Kurulumuzun yapay ete cevaz verdiğine dair paylaşılan içerikler tamamen asılsızdır. Kurulumuzun yapay etin helal olduğuna dair bir fetvası yoktur.'
YAPAY ET NEDİR?
Yapay et, sığır, koyun, tavuk etinin tamamen olacak bir şekilde laboratuvar ortamı içerisinde üretilmesine olarak ifade edilebilir.
Yapılan araştırmalar ışığında, üretilmiş olan etlerin insanlar tarafından tüketilebileceğine ek olarak kedi ve köpek maması biçiminde de kullanılabileceği iddia ediliyor.
Bill Gates, Yeni kitabı olan 'İklim Felaketi Nasıl Önlenir?' ismini taşıyan kitabının tanıtımı esnasında yapmış olduğu konuşmasında küresel ısınmadaki payından ötürü gelişmiş ülkelerin hayvan yetiştiriciliğini sonlandırıp yapay et tüketimine geçmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.
Laboratuvar ortamında üretilen etler, hayvanlardan kök hücre alınması ve bunların da laboratuvarda besleyici bir sıvının içine konularak büyütülmesi sonucunda elde ediliyor. Bu süreç içerisinde de hayvan öldürme ihtiyacı bulunmuyor.
TARTIŞMA KONUSU OLAN YAPAY ET HELAL Mİ?
Yapay et üretimi hakkında şimdilik çok yeni olmasından ötürü bu hususta İslam Hukuku'nun görüşünün paylaşılmış olduğu yeterli ve doyurucu bir sayıda çalışma yoktur. Konu ile ilgili literatür ise yeni oluşmaktadır.
Bu konu hakkında fıkıhta iki temel kıstas bulunmaktadır; kültürlenecek kök hücrelerin, eti helal ve İslami usuller ile birlikte kesilmiş olan hayvanlardan alınması ve bu hücrelerin gelişimi hakkında kullanılacak olan besiyeri ortamının helal kriterlerine uygunluğu yerine getirilmelidir.
TÜRKİYE'DE YAPAY ETE NASIL BAKILIYOR?
İstanbul'da kasaplık yapan Zeynel Özöner yapay et hakkında şu ifadeleri kullandı:
'Doğal et dururken yapay et satılır mı? İsmi üzerinde yapay. Satamayız da yiyemeyiz de. Ben şu anda bile dışarıdan gelen etleri satmıyorum benim etim halis muhlis Biga eti. Yapay etin tadı aynı olsa da besin değeri aynı olamaz. Çünkü bizim etlerimiz doğal yoldan yeşillik ve bitkilerden besleniyor. Sonuçta yapay et karışım gibi bir şey hazırlanarak yapılmış, ben yemem de satmam da.'
Tıpkı kasaplarda olduğu gibi tüketiciler de Türkiye'de yapay et hakkında pek de sıcak bakmıyor gibi durmakta. Bu konu hakkında görüşü alınan tüketicilerden Birgül Demir şu ifadeleri kullandı:
'Yapay olan her şeye karşıyım. Etlere de karşıyım, evime de sokmam. Kimyasaldır onlar. Almam da tüketmem de, yememek daha iyi. Yapay et yemektense hiç et yemem daha iyi.'