Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi? Oruç Tutacak Diyabet Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?

Ramazan 'a günler kala oruç için vücudumuzu ve ruhumuzu açlığa hazırlamaya başladık. Peki diyabet hastaları oruç tutabilir mi? Diyabet oruç tutmaya engel midir? Oruç tutmak isteyen diyabet hastaları nelere dikkat etmelidir? Tüm bu soruların cevabını haberimizde bulabilirsiniz.

03.05.2019-11:15 - (Son Güncelleme: 03.05.2019-11:00)

Uzun süren açlık halinde kan şekerinde düşmeler görülür, bu durumda karaciğer şeker depoları aktif olur ve kan şekerini normal sınırlarda tutmaya çalışır. Daha uzun süren açlık durumlarında bu da yeterli gelmez vücutta kan şekerini yükselten glukagon, kortizol, arenalin ve nöradrenalin hormonları faaliyete geçer.

KAN ŞEKERİNİN DÜŞMEMESİ İÇİN ÖNLEMLER

Özellikle sahurda basit şekerlerden uzak durmak gerekir onun yerine kompleks ve glisemik indeksi düşük karbonhidrat (tahıllar, sebzeler, kepek ekmeği, bulgur vb ), uzun süre tok tutacak protein içeriği fazla besinler (peynir, yumurta, yoğurt ) ve bol sıvı almaları gerekir. İftarda yağ ve karbonhidrat içeriği fazla gıdalar kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. 

ORUÇ TUTAN DİYABETLİLERE TAVSİYELER

Diyabet hastaları ikiye ayrılır. Tip1 diyabet hastalarında kan şekerleri daha oynak şekildedir. Öğünlerini zamanında tüketmedikleri zaman kan şekeri düşmeye başlar. Bu hastaların uzun süre aç kalması doğru değildir. Diyabet tedavisi için bu hastalar insülin kullandıkları için, kısa etkili insülin tedavileri yemekten 2-3 saat sonra maksimum etki oluşturur ve hipoglisemiye neden olabilir. Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutması çok tavsiye edilmez. Tip 2 diyabet hastası olup diyetle veya tek ilaçla şekerleri regüle olan, şeker hastalığına bağlı organ tutulumu olmayan (komplikasyon olmayan ) , HbA1c seviyesi %7 altında olan düşük riskli hastalar oruç tutmayı deneyebilir. Tip 2 diyabeti olup kısa etkili insülin kullananların uzun etkili insüline geçmeleri, oral sülfanilüre (gliklazid, glimeprid ) yerine kısa etkili glinidler( nateglinid, repaglinide) kullanmaları uygundur. Şeker hastaları metformin, şeker emilimini engelleyen (akarboz ) , DPP-4 inhibisyonu ile etki eden şeker ilaçlarını kullanabilir. Tüm bunlara rağmen şeker düşmesi (hipoglisemi ) belirtileri olan hastaların oruçlarını bozmaları gerekebilir. Hipoglisemi bilinç bulanıklığı ve uyuklamaya sebep olabilir bu durumda hayati risk oluşturur. Sık sık hipoglisemi atağı geçiren, şekerleri çok yüksek seyreden, kalp damar tıkanıklığı veya şekere bağlı organ tutulumu olan hastaların oruç tutmamaları daha uygu olur.

Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal