İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen tarihi NATO Zirvesi geride kaldı. İttifaka adeta yön veren Türkiye'nin özellikle Finlandiya ve İsveç kararının yankıları sürmeye devam ediyor. Ayrıca Ankara, terör örgütü PKK ve Suriye uzantısı olan YPG'ye açık bir şekilde destek veren iki İskandinav ülkesinin NATO'ya üyelik başvurusunu veto ediyordu.
Madrid'de NATO'nun ev sahipliğinde Türkiye, İsveç ve Finlandiya bir araya geldi, dört saat boyunca süren görüşmeden üçlü mutabakat çıktı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katılmış olduğu televizyon yayınında ise Türkiye'nin imzaladığı üçlü mutabakat konusu hakkında değerlendirme yaptı.
''Bu ülkeler Türkiye’nin taleplerini kabul etti''
NATO'nun taslağını müzakere için yeterli görmediklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun açıklamaları ise şu şekilde:
"Madrid'deki dörtlü zirvede, müzakereler devama etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin kırmızı çizgisini çekti. Bu ülkeler Türkiye'nin taleplerini kabul etti. Top onların tarafındaydı, şartlarımızı koyduk. Eğer kabul etmezlerse bizim için bir kayıp olmazdı. Kısaca bizim endişelerimizin giderilmesi gerekiyordu. Madde madde sıraladık ve en nihayetinde beklentilerimizin hepsi karşılandı. Metne terör ve ambargo konuları girince imzaladık. PKK, NATO'nun da AB'nin de terör listesinde. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı." diye ifade etti.
''İade talebi yaptığımız isimler İsveç ile paylaşıldı''
Bakan Çavuşoğlu terörle mücadelede Türkiye ile tam işbirliği yapma sözü verdiklerini aktararak, "Türkiye aleyhinde propaganda yapılmasına izin vermeme sözü verdiler. Ayrıca PKK'nın eleman devşirmesini engelleyecekler. Bu süreç bir başlangıçtır. Esas bundan sonraki süreç önemli. Meclis'ten onaylanmadan bir kanun geçmeden bu ili ülke NATO'ya üye olamayacak. Taahhütlerini yerine getirirlerse Meclis bunu onaylar. Bizim Meclisimiz onaylamadan ülkelerin üyeliği mümkün olamaz. Mutabakat zaptı üç ülkenin taahhüdüdür. Kabul ettikleri şartlar belgede ortada. Ne zaman yerine getirebilirlerse, o zaman üye olabilirler. Bizim bunlara verdiğimiz belgede terör örgütlerinin birbirleriyle bağlantılı olduğunu belgeliyoruz. Biz delilleri ortaya sunuyoruz. ABD'nin ve Fransa'nın çifte standardı var. Bu belgeye uymak zorundalar. Uymazlarsa NATO'ya almayacağız. Muhalefet, 'daha iyi olabilirdi' diyebilir. Ama 'Türkiye başarısız oldu, Türkiye kazanamadı' diyemez. Terörle mücadele sadece iktidarın işi değil. Milletçe mücadele veriyoruz. İade talebi yaptığımız isimler İsveç ile paylaşıldı." dedi.
''F-16 kararının Kongre’den geçmesi gerekiyor''
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin F-16 talebine yönelik konuşarak, "ABD ile ilişkilerimizde göreceli olarak daha olumlu bir hava var. Stratejik mekanizma Biden'ın teklifiydi, başarılı geçti. Bu son görüşmelerde de Biden da bunun önemini vurguladı. İlişkilerimizin geliştirilmesi önemli. Biden'ın da söylediği gibi Kongre'den geçmesi gerekiyor F-16 kararının. Birkaç ismin karşı çıkmasının farklı sebepleri var. Sadece Demokratlar değil Cumhuriyetçiler de desteklemeli. ABD Kongresi''nde birkaç Demokrat karşı çıkıyor. Şu anda olumsuz bir tablo görmüyoruz." diye söyledi.
NATO Zirvesi’ndeki yemek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'ndeki yemekte Rum lider Nikos Anastasiadis'le yapmış olduğu ayaküstü konuşmaya ilişkin değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, şu ifadelere yer verdi:
Bakan Çavuşoğlu Madrid’deki yemekte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili, "Bu yemek ev sahibi İspanya'nın gayr-ı resmi olarak düzenlediği bir yemek. Rum ve Yunan liderler de bu yemekte yer almışlardır. Birbirlerine selam vermek insan olarak iletişimin temel gerekliliğidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konudaki en güzel yanıtı vermiştir." dedi.