Hakan Fidan, vize serbestisine ilişkin yaptığı açıklamada, "AB'den ilişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz" dedi. Fidan, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini geliştirmek için kararlı olduğunu belirterek, "Vize serbestisi, bu ilişkilerin ilerlemesi için önemli bir adımdır. AB'den, bu konuda daha cesur adımlar atmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Fidan, konuyla ilgili şu sözleri söyledi; "Vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi de beklentilerimiz arasında. Vatandaşlarımızın vize konusunda yaşadığı sıkıntıların giderilmesi konusundaki beklentimizi de ilettim. AB'den İlişkilerimizin ilerlemesi için gerekli iradeyi sergilemelerini ve daha cesur davranabilmelerini istiyoruz."
Suriye'de Arap aşiretlerinin YPG işgaline başkaldırması öngördüğümüz bir husustu. Bizim Suriye politikamızın önemli bir ayağı da Suriye'deki halkların toprağından sürülmemesi kapsamında. ABD destekli YPG'nin Arap topraklarını işgal ederek onları boyunduruk altına aldı. Bunlar uzun süredir iki toplum arasında kan davasına varacak sonuçları doğuracak. Kürtler ve Araplar arasına ekilen fitne tohumlarının rehabilitasyonu uzun sürecek. Bölgede YPG'nin meşru bir güç gibi gösterilmesine artık bir son verilmeli. Bu olmazsa gördüğümüz çatışmalar sadece başlangıç olur."
Varhelyi, Türkiye'nin AB süreci hakkında konuştu
Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin soruyu yanıtlayan Varhelyi, 2030’da yeni üyeler olacağını belirterek, “Yeni üyelere kapılarımızı açabiliriz. Biz kendi tarafımızda durmadan çalışıyoruz. En nihayetinde üye devletlerin de yavaş yavaş siyasi olarak harekete geçtiklerini, yatırımda bulunduklarını görüyoruz. 2030 yılı itibarıyla yeni üyeler olacaktır. Olması için her iki tarafın da çalıştığını söyleyebilirim. Türkiye’nin aday ülke olarak konumuna bakarsak şu anda bulunduğumuz konum son derece nettir. AB Konseyi tarafından 2018 yılında bu karara varılmıştır. Müzakereler şu anda donmuş durumdadır. Yeniden başlaması için AB Konseyi tarafından bazı kriterler öne sürülmüştür. Bu kriterler demokrasi ve hukukun üstünlüğüyle ilgilidir. Mesela bu alanlarda reformlarda ileriye yönelik inandırıcı bir yol haritasının hazırlanması yeni tartışmaları tetikleyebilir liderler arasında” diye konuştu.