Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 2053 hedefleri doğrultusunda maden ve enerjide net ihracatçı ülke olma yolunda çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımını artırmanın önemine vurgu yapan Bayraktar, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için çalışmaların hızla sürdüğünü ifade etti. Rüzgar ve güneş enerjisinde her yıl 5 bin megavat yeni kapasite kurulumu hedeflendiğini belirten Bayraktar, enerji ihtiyacının nükleer, doğal gaz, hidroelektrik ve kömür gibi kaynaklarla çeşitlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali
Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) 4 reaktörün aynı anda inşasının devam ettiğini ve bu yıl içinde ilk reaktörün testlerine başlamayı hedeflediklerini söyledi. 2028'e kadar 4 reaktörün birer yıl arayla devreye alınması planlanıyor. Tam kapasite devreye alındığında, elektrik ihtiyacının %10'u karşılanabilecek ve her yıl 7 milyar metreküp doğal gaz ithal etmekten kurtulunacak.
Karadeniz'de Doğal Gaz Üretimi
Bakan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5,5 milyon metreküp doğal gaz üretimine ulaşıldığını ve Ağustos ayında bu rakamın 6 milyon metreküpe çıkmasının hedeflendiğini belirtti. 2025 başında ise günlük üretimin 10 milyon metreküpe ulaşması planlanıyor. Bayraktar, Karadeniz'deki büyük potansiyele dikkat çekerek, Fatih, Yavuz ve Kanuni gemilerinin Sakarya sahasında üretim faaliyetlerinde çalıştığını söyledi. Ayrıca, Karadeniz genelinde yeni lokasyonlarda petrol ve doğal gaz arama çalışmaları yapılacağını ve Abdülhamid Han sondaj gemisinin de bu çalışmalarda değerlendirileceğini ifade etti.
Gabar'da Petrol Üretimi
Bayraktar, Gabar'da 41 kuyuda 45 bin varil petrol üretimi yapıldığını ve bu üretimin 100 bin varilin üzerine çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Bu projenin yıllık 3 milyar dolarlık katkı sağlayacağını söyledi. Türkiye'nin toplam petrol üretiminin Gabar, Diyarbakır, Batman ve Adıyaman'da yapıldığını ve toplamda 150 bin varilin üzerinde günlük üretime ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.
Faturada Destek Uygulaması
Bakan Bayraktar, elektrik tarifesinde yapılan fiyat değişikliğine de değinerek, pandemi sonrası emtia ve enerjideki fiyat artışlarının fiyatları etkilediğini söyledi. Bayraktar, vatandaşların bu artışlardan en az etkilenmesi için devletin elektrik ve doğal gazda önemli miktarda destek sağladığını belirtti. Temmuz ayında yapılan düzenleme ile devletin 1000 liralık elektrik faturasının 600 lirasını ve doğal gaz faturasının 700 lirasını karşıladığını ifade etti.