Diş sıkması, dişlerde, eklemlerde, dokularda gerilme ve ağrı oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra dişlerde aşınmaya, diş minesinde çatlak, hassasiyet ve diş minesinde renklenmeler görülebilir. Uzun vadede kemik erimesi ve diş eti çekilmesi de görülebilir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma yüzdeki kaslarda ve çiğneme kaslarında büyümeye yol açar. Bu da uzun dönemde kare çene görünümüne neden olur. Diş Hekimi Efe Kaya, diş sıkması hakkında merak edilenlere değinerek önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…
DİŞ SIKMASI EN ÇOK NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
Diş sıkmanın genellikle uykuda esnasında yaşandığını belirten Diş Hekimi Efe Kaya, “Uykudan bilinçaltı kontrolü ele aldığından dişlerin üzerine gelen kuvvetler değerlendirilemez ve istem dışı fazla kuvvetler dişler üzerinde birikir. Uykuda diş sıkma probleminin başrol oyuncusu bilinçaltımız, gün içerisinde yaşanan olaylar sonucu alt bilinçte oluşan stres, gece devreye giren bilinçaltının dışa vurumu olarak diş sıkmaya dönüşüyor. Dişler üzerinde bulunan ve besinleri daha rahat öğütmemize olanak sağlayan girinti ve çıkıntılar git gide silinerek dişlerin düzleşmesine sebep olur. Bu da erken yaşta daha yaşlı dişlere sahip olmanıza neden olabilir” diye konuştu.
DİŞ SIKMA NELERE YOL AÇAR?
Dişlerin kapanmasını sağlayan kasların tıpkı vücut geliştiren birinde olduğu gibi yoğun çalıştığı zaman şişeceğini ve ağrılı kasılmalara yol açabileceğini belirten Dr. Kaya, “Diş sıkan hastaların yanaklarında ve şakak kemiklerindeki şişlik ve ağrının sebebi budur. Gün içerisinde en fazla 2 saat yemek yerken kullandığımız çene eklemimiz, uykuda diş sıkarak 8 saat boyunca çalışacağından yapısal bozukluk ve eklem etrafındaki yapı taşlara zarar verebilir. Bir diş hekimi diş sıkmanızı engelleyemez ama diş sıkmanın dişlerinize ve ekleminize verdiği zararı engelleyebilir. Bu zararlar geri dönüşümsüz olmadan hekime gözükmek çok önemli. Diş sıkmanın temel sebebi olan stres engellenmeli ve bununla ilgili yardım alınmalı” açıklamasında bulundu.