Diş Çıkaran Bebeklerde Belirtiler

Bebeklerin büyüme aşamasında, en zorlu geçecek zamanlardan bir tanesi de diş çıkaracakları zamanlardır. Peki, bebekler ne zaman diş çıkarır? Diş çıkaran bebeklerde belirtiler nedir?

03.07.2020-14:18 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-14:17) Diş Çıkaran Bebeklerde Belirtiler

Bebeklerin diş çıkarması, belli dönemlerde başlar ve sonlanır. Bu dönemi, diş çıkaran bebeklerde belirtiler yoluyla anlayarak bebeğin ihtiyaçlarına yönelik davranma imkanınız bulunmaktadır. 

Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?

Bebeklerin dünyayı tanıma yöntemlerinden bir tanesi de ağızlarıyla tanımaktır. Bu nedenle ilk aylarda ortaya çıkan nesneleri ağza götürme gayreti genellikle diş çıkaran bebeklerde belirtiler arasında değildir.

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri birbirlerinden farklı olmasına rağmen genellikle bebek 4 ila 7 aylıkken başlar. En normali 6 aylıkken çıkması olarak kabul edilir. Eğer bundan fazla erken ya da geç diş çıkarma durumu varsa, bir hekimden yardım alınarak nedeni tespit edilmelidir.

3 yaşında genellikle ağızda 20 tane süt dişi bulunur ve bunlar 7 yaşlarında dökülene kadar kalırlar.

Diş Çıkaran Bebeklerdeki Belirtiler Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri, genellikle dişin beyaz ucunun görünmesinden 3 ya da 5 gün öncesinde görülmeye başlar. Bu belirtiler:

• Bebeğin normalden daha fazla ısırma eğiliminde olması. Bu eğilimi oyuncaklarını ya da parmaklarını ısırarak gösterebilirler.

• Bebeklerde ortaya çıkan huysuzluk

• Bebeklerde uyku problemlerinin baş göstermesi

• Bebeklerin normal beslenmelerini aksatan iştah kaybı. Bu durumdaki bebekler yemek yemeyi reddeder.

• Bebeğin daha fazla salya üretmesi. Salyada artış görülmesi, bebeklerde ishal oluşmasını da tetikleyebilir. Bu nedenle bebeğin sıvı alım düzeyini korumak gereklidir. İshalin şiddetlenmesi durumunda doktora başvurulmalıdır.

• Bebeklerin ağız çevrelerinde kızarıklıklar ortaya çıkması. Bu da bebeğin daha fazla salya üretmesiyle alakalıdır. Bu salyaların dikkatli bir şekilde temizlenmesi gereklidir.

• Bebeğin kulaklarında ağrı ve kaşıntı komplikasyonları oluşması. Bunun sonucunda bazı bebekler kulaklarını çekmeye başlayabilir.

• Bebeğin daha çok emme ve emerken memeyi ısırma eğilimi göstermesi.

• Huysuzluk: en sık ortaya çıkan diş çıkarma belirtilerinden bir tanesidir. Bunun nedeni, diş çıkarma evresinde diş etlerinin hassaslaşması ve bebeğe rahatsızlık vermesidir.

• Bebeğin vücut ısısının yükselmesi. Ateşlenme, diş çıkarma sonucu vücutta gözlenen en sık belirtilerden bir tanesidir. Ancak 38 derece üzerindeki ateşin diş çıkarmayla alakası olmayabilir. Bu durumda bebeğin acilen doktor kontrolüne götürülmesi gereklidir.

• İştahsızlığa dayalı olarak gözlemlenebilen kilo kaybı ya da kilo alım hızının yavaşlaması.

• Bazı bebeklerde diş eti kanaması ortaya çıkabilir. Diş çıkarma süreci bazı bebeklerde daha zorlu geçer, bu nedenle bebeğin diş etlerinde hafif kanamalar meydana gelebilir.

• Bebeklerin diş etlerinde şişme. Bu da diş çıkarma sürecinin olağan belirtilerinden bir tanesidir. Diş etinde şişme bebeğin huzursuzlanmasına da neden olur.

Bebeklerde bu belirtilerin biri ya da birkaçı birden gözlemlendiğinde diş çıkarma döneminde oldukları anlaşılabilir. Bu dönemde daha huysuz olan bebekleri rahatlatmak gereklidir. Ayrıca ateşlenmeleri kontrol edilmeli, anormal durumlarda doktora başvurulmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal