Hem güzel görünmek hem de sağlıklı olmak için çok büyük önem taşıyan dişlerimize bakmak, ağız ve diş sağlığımıza özen göstermek durumundayız.Peki diş beyazlatma nedir? diş beyazlatma için ne kullanılır? nasıl yapılır, evde diş beyazlatma yöntemleri nelerdir? İşte tüm bu soruların yanıtları haberimizde...
DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?
Diş beyazlatma dişlerin beyazlamasını ve renk değiştirmelerinin azalmasını sağlayan bir işlemdir. Dişlerinizin görüntüsünü önemli ölçüde değiştirdiğinden günümüzde en çok kullanılan estetik işlemlerden biridir ve çoğu diş hekimi tarafından uygulanır.
Dişin en dış katmanına mine denir. Her gün minenin üstünde ince bir tabaka oluşur ve bu katmanda lekeler oluşur. Mine tabakasında aynı zamanda lekelerin sabitleşmesini sağlayan minik gözenekler vardır. Beyazlatma tek seferlik bir çözüm değildir ve daha parlak bir renk elde etmek için zaman zaman tekrarlanması gerekir.
DİŞ BEYAZLATMA İÇİN NE KULLANILIR?
Dişlerin sararıp lekelenmesini sağlayan en önemli etkenler, yaşlanma, sigara, kahve ve çay gibi renkleştirici gıdalardır. Bunların hepsi dişte leke bırakır.
Dişin içinde lekelenme de mümkündür. Bunlara iç lekeler denir. Örneğin, iç lekeler çocukken ve dişler gelişirken tetrasiklin tarzı antibiyotik veya çok fazla fluorid kullanımından kaynaklanabilir. Tetrasiklini hamilelik sırasında kullanım veya çocuğun 8 yaşına kadar kullanmasıyla bu lekeler oluşabilir. Dişler bu sırada hala gelişmektedirler.
Diş beyazlatma yaş, yiyecek ve içeceklerden kaynaklanan lekeler için en etkili çözümdür.
DİŞ BEYAZLATMA NASIL YAPILIR?
İki çeşit beyazlatma işlemi vardır. Non-vital beyazlatma kanal tedavisi yapılmış ve canlı siniri kalmamış dişe uygulanır. Vital beyazlatma ise canlı sinirleri olan dişe uygulanır.
Non-Vital Beyazlatma
Vital beyazlatma kanal tedavisi yapılmış dişin görüntüsünü geliştiremez. Bu durumda diş hekimi farklı bir metot kullanarak dişi içten temizler. Dişin içine beyazlatıcı madde yerleştirilerek üstüne geçici dolgu uygulanır ve diş birkaç gün böyle bırakılır. Bu işlem istenilen tona ulaşana kadar tekrarlanabilir. Arkasından kalıcı dolgusu yapılarak diş kapatılır. Bu işlem bir kaç sefer tekrarlanabilir gelecekte de ama aşırı tekrardan kaçınmak gerekir çok uzun dönemde iç rezorpsiyon oluşturma riski vardır.
Vital Beyazlatma
En çok rastlanan vital beyazlatmada jel benzeri solüsyon kullanılır. Bu ürün genelde hidrojen peroksit içerir. Beyazlatıcı solüsyonu ağızlığa koyar ve belirli bir süre ağızda tutarsınız. Diş beyazlatma evde veya klinikte yapılabilir. Klinikte yapılan beyazlatma diş hekiminin kontrolünde yapılır ve daha dikkatli gözlenir.
Klinikte beyazlatma genelde 30 ila 60 dakika arası sürer ve tamamlanması için 2-3 seans gerekir. Seans sayısı dişlerinizi ne kadar beyaz istediğinize ve lekelere bağlıdır. Diş hekimi ilk başta tıbbi geçmişinizi sorarak dişlerdeki renk değiştirmenin sebebini bulmaya çalışır. Değişik tür lekeler tedaviye değişik cevap vereceklerdir.
Diş hekimi önce özel bir koruyucu jel sürüp arkasından beyazlatıcı maddeyi kullanır. Klinikte beyazlatmnalarda en sık kullanılan madde karbamid peroksittir.
Bazı beyazlatma maddeleri ısı, özel ışıklarla veya kimyasal aktive olurlar. Beyazlatıcı madde sürüldükten sonra diş hekimi ışığı dişinize kısa bir süre tutar. Bazı diş hekimleri ısı yerine sadece lazer kullanmaya başlamışlardır. Tüketiciler lazerin son teknoloji özelliklerini sevmelerine rağmen teknoloji daha çok yenidir. Amerikan Diş Birliği teknolojinin sağlam olabileceğini söylemekle birlikte, diş beyazlatmada lazer kullanımının güvenilirliği veya efektifliği üzerine yapılmış araştırma azdır.Eğer dişlerinizin rengi çok kötüyse klinikte daha detaylı beyazlatma yaptırabilir veya evde beyazlatmayı tercih edebilirsiniz.
EVDE DİŞ BEYAZLATMAK İÇİN ÖNERİLER
Evde diş beyazlatmak için asla sade olarak limon ya da limon suyu kullanmayın. Zira limon dişleri, diş etlerini aşındıracak zarar verecek derecede asitik bir maddedir. Ancak zeytinyağı gibi besleyici ürünlerle birlikte limon uygulanabilir.
Yukarıda sayılan evde diş beyazlatma tariflerini her gün değil 2-3 günde sadece bir kez şeklinde uygulayın. Yine normal macunla düzenli olarak fırçalamaya devam edin.
Havuç, brokoli ve salatalık da dişlerin beyazlatılmasında kullanılabilecek doğal besinlerdir. Bunları dişlere sürerek ovmak yeterli olur.
Diş renkleri kalıtsal özellikler de gösterebilir. Bu bağlamda bazı kişiler bebeklikten itibaren solgun ve hafif kremsi bir renkte olur. Böyle durumlarda ısrarla dişleri beyazlatmaya çalışmak dişin doğal dokusuna zarar verebilir.
Hamilelik döneminde anne adayının kullandığı bazı ilaçlar ya da bebeklikte kullanılan bazı antibiyotikler dişlerin yapısını ve rengini bozabilir. Bu gibi durumlarda da beyazlatmaya çalışmak fayda getirmeyebilir.
Evde doğal kürlerle diş beyazlatmaya başlamadan önce bir diş doktoruna başvurup ağız ve diş muayenesi yaptırmanızı öneriyorum. Bu sayede tedavi gerektiren olası sorunlar tespit edilip tedavisi gerçekleştirildikten sonra diş beyazlatmaya başlanır.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.