Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını, temizliğe her zaman daha fazla özen göstermemize neden oldu. Dışarıdan aldığımız ürünlerden, evdeki en ufak eşyaya kadar temizlemeye başladık. Bunun yanında kendimizi evde karantina altına aldığımız için sürekli olarak temizlik yapmaya, ellerimizi yıkamaya başladık. Aslında bu temizlik hastalığının ilk belirtileridir. Bu durum hem kişiyi hem de kişinin çevresini olumsuz etkiliyor. Peki, temizlik hastalığı nedir? Tedavisi nasıl olur? Merak edilenler haberimizde...
TEMİZLİK HASTALIĞI NEDİR?
Obsesif kompulsif hastalığı olarak da adlandırılan temizlik hastalığı, her şeyin kirli olduğunu düşünmeye ve takıntılı bir şekilde yıkama, silme gibi eylemlerin tekrarlanması sonucu olarak meydana gelir.
Bunun altında çoğu zaman anksiyete bozukluğu, şüphecilik ve emin olamama hissi, saplantılı düşünceler yatmaktadır. Kişi bu tür bozuklukların mantık dışı olduğunu bildiği halde kendi davranışlarını engelleyemez. Her ne kadar bu saplantılı düşünceden kurtulmaya ve unutmaya çalışsa da başarılı olamaz. Tedavi edilmediği takdirde ise ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olur.
TEMİZLİK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Kişi sürekli olarak ellerini yıkar,
- Evi temizler,
- Eve gelen bir misafirin ardından kullandığı her şeyi temizler.
- Zamanın çoğunu temizlik yaparak geçirir.
- Kirli olduğunu düşündüğü her nesneyi yıkar ve temizlemeden kullanamaz.
TEMİZLİK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Temizlik hastalığından kurtulmak için belli başlı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Uzmanlar tedaviye ilk olarak hastalığınızın anlamsız takıntılar olduğunu söyleyerek başlar. Hatta bu davranışın ağır bir ruhsal bunalıma neden olacağını anlatır ve hastalığı yenme konusunda gerekli bilgileri paylaşır. 2 yıl kadar sürebilen yüksek dozlarda antidepresan alımı hastalığın iyileşme aşamasında olumlu sonuçlar vermektedir. Temizlik hastalığı çok fazla ilerlememiş olması iyileşme sürecini daha da hızlandıracaktır. Fakat hastalık ileri derecelerde ise süreç biraz daha uzayabilir.