Yaşam koşullarının zorluğu, mevsimsel değişiklikler, kişisel bazı problemler yüzünden ortaya çıkabilen depresyonu ciddiye almak ve tedavi olmak gerekiyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Kardem Açıkyürek, depresyonun tedavi edilmediği sürece ilerleyebileceğini belirtti ve uyarılarda bulundu.
DEPRESYONUN BELİRTİLERİ
Depresyonda kişinin en az iki hafta boyunca hemen her gün isteksizlik, keyifsizlik, yaşamdan zevk almama, kendine saygıda azalma, gelecekten umutsuzluk, motivasyon kaybı, düşüncede yavaşlama, dikkatte azalma, enerji azlığı, uyku ve iştahta artma yada azalma, intihar isteği gibi belirtilerden çoğunu yaşamakta olduğunu aktaran Dr. Açıkyürek, yaşanan bu belirtilerin kişinin günlük işlerini, aile ve çevre ilişkilerini olumsuz etkilediğini ifade etti.
YAŞ SINIRI YOK
Hemen her yaşta depresyonun ortaya çıkabildiğine dikkat çeken Dr. Açıkyürek, “Genellikle kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmektedir. Genetik yatkınlık, stresli çevresel yaşam olayları, bazı fiziksel hastalıklar ya da ilaçlar depresyona neden olabilir.
İLERLEYEBİLİR
Uygun şekilde tedavi edilmezse hafif düzeyden ağır düzeye kadar ilerleyebilen bu rahatsızlık başka ruhsal hastalıklarla da birlikte görülebilir. Hatta intihar riski nedeni ile kişinin hayatını tehdit eden bir hal alabilir” dedi.
İLAÇ TEDAVİSİ ÖNEMLİ
Depresyonun ilaç tedavileri ve psikoterapi teknikleri ile tedavi edildiğini ifade eden Dr. Açıkyürek, “Antidepresan ilaçlar kişinin yaşı, cinsiyeti, genel fiziksel durumu, depresyonun şiddeti, eşlik eden başka ruhsal rahatsızlıklar varsa bunlar da göz önünde bulundurularak seçilir. İlk kez bir depresif bozukluk yaşayan kişinin en az 6-9 ay uygun antidepresan ilaçla tedavisi gerekir."
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.