İsviçre’de konunun uzmanları tarafından yapılan yeni bir çalışma sonrasında hazırlanan rapor ile birlikte Avrupa kıtasında depremden en çok etkilenecek olan bölgelerin haritası da yayımlandı. Yayımlanan haritada ise depremde en riskli bölgelerin Türkiye'de Ankara 'da dahil olmak üzere İstanbul ve İzmir, İtalya'da ise Katanya ve Napoli'nin olduğu belirtildi. Romanya'da Bükreş şehrinin ve Yunanistan'da da başkent Atina'nın görüldüğü deprem riski haritasında İstanbul dahil 45 ilde büyük depremler olması bekleniyor.
İsviçre Sismoloji Servisi ike ETH Zürih’te bulunan Sismoloji ve Jeodinamik Grubu üyelerinin ortak çalışmaları sonucunda hazırlanan deprem haritası tüm Avrupa ülkeleri ile paylaşıldı. Avrupa kıtasında depremi hafifletmeye yarayan önlemlerinin temelini oluşturacak olan ve aynı zamanda da halkı doğal afetlere karşı hazırlayarak toplulukların depremin etkilerine karşılık dayanıklı hale gelebilmesi için deprem risk modelini oluşturan bilim insanları, doğal afetlerşn en çok etkileyeceği şehirler ile bölgelerde çalışmaların başlatılması konusunda uyarılarda bulundu.
İstanbul ve İzmir dahil 45 ilde deprem beklentisi..
Türkiye'de deprem denilince akla ilk olarak büyük Marmara depremi geliyor. Başta İstanbul olmak üzere toplam 45 ilin deprem olayında etkileneceği konunun uzmanları tarafından açıklanırken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Profesörü Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’nin depremselliği ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Ülkemizde 500’den fazla, yüzeyinde kırık oluşturabilecek fay hattı olduğunu ve bu fayların da Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nce (MTA) 2011'de yayınlanan 'Türkiye Diri Fay Haritası’nda gösterildiğini belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, Jeoloji Mühendisleri Odası'nın geçtiğimiz ay diri fayların üzerine oturan 22 il raporlarını yayınladığını ve bu fayların üzerindeki yerleşimin önlenmesi anlamında bir rapor hazırladığını da söyledi.
Prof. Dr. Tüysüz, Türkiye'de toplam 45 ilin deprem riski olan bölgelerde olduğunu aktararak, fay hattının tam üzerinde olan 110 ilçenin de adlarını açıkladı. 22’si kesin ve 2’sinin de tartışmalı olmak üzere fay hatlarının üstünde 24 kentin yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Tüysüz, Bolu'nun tartışmalı yerde olduğunu fakat güneyinde geçen bir fay ile içinden geçen fayın diri olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi olmadığını ifade etti.
Aynı ifadelerin Kocaeli içinde geçerli olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Okan Tüysüz, risk altında olan illeri şöyle sıraladı:
Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl
Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün açıklamasında yer alan depremde en riskli ilçeler ise şöyle:
ADIYAMAN: Gölbaşı
AFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, Sandıklı
ANKARA: Şereflikoçhisar
ANTALYA: Demre
AYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar
BALIKESİR: Gönen, Manyas BATMAN: Kozluk
BİNGÖL: Karlıova, Yedisu
BOLU: Gerede, Yeniçağa
BURSA: Gemlik, Kestel, Mustafakemalpaşa
ÇANAKKALE: Çan, Yenice
ÇORUM: Lâçin
DENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, Honaz
DİYARBAKIR: Lice
DÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, Kaynaşlı
ELAZIĞ: Palu, Sivrice
ERZİNCAN: Üzümlü
ESKİŞEHİR: İnönü
GAZİANTEP: İslahiye
HAKKARİ: Şemdinli
HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, Payas
ISPARTA: Eğirdir, Senirkent, Uluborlu
İZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar,
MARAŞ: Nurhak, Türkoğlu
KAYSERİ: Talas, Yeşilhisar
KIRIKKALE: Keskin
KIRŞEHİR: Akpınar, Mucur
KOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, Kartepe
KONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, Ilgın
KÜTAHYA: Gediz, Simav
MALATYA: Akçadağ
MANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, Turgutlu
MERSİN: Çamlıyayla, Mut
MUĞLA: Menteşe, Milas
MUŞ: Korkut, Varto
NİĞDE: Altunhisar, Bor
OSMANİYE: Düziçi, Toprakkale
SAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca
Ş.URFA: Bozova
SİİRT: Eruh
ŞIRNAK: Beytüşşebap
SİVAS: Altınyayla, Yıldızeli
TOKAT: Niksar, Pazar, Reşadiye
VAN: Çaldıran, Özalp
YALOVA: Altınova, Çınarcık