Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş’ta meydana gelen şiddetli depremler hakkında açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde 12 bin 141 binanın enkaz halinde olduğunu, 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. Bakan Kurum’un bu açıklaması sonrasında E-Devlet deprem hasar tespit ekranı hakkında araştırmalar başladı. Peki Deprem hasar tespiti nereden ve nasıl yapılır?
Deprem hasar tespiti nereden ve nasıl yapılır?
Bakan Murat Kurum, deprem bölgesindeki hasarlı binaların tespit edilebilmesi için ‘’http://hasartespit.csb.gov.tr" adresinin veya E-Devlet sisteminin kullanılabileceğini ifade etti.
Bakanlıktan yapılan açıklama ise şu şekilde:
‘’Tespitler sırasında afete maruz kalan vatandaşlarımızın bilgileri sisteme işlenmiştir. Bu bilgiler mahalle, sokak ve bina numaraları ile eşleştirilmiş, internet üzerinden vatandaşımızın sorgulamasına ve binalardaki hasara ilişkin fotoğraflara internet üzerinden erişmesine olanak sağlanmıştır.
Vatandaşlarımız ''hasartespit.csb.gov.tr'' adresi üzerinden adres bilgileri ile sorgulama yaparak hasar durumlarını öğrenebilirler. Hasar durumu, adres bilgisi, malik bilgisi ile ilgili itiraz etmek isteyen vatandaşlarımız e-devlet üzerinden Hasar tespit sorgulama ve İtiraz işlemleri kısmından yada kaymakamlıklara bizzat verecekleri dilekçelerde bina koduyla birlikte başvuruda bulunabilirler. Sonuçlar 30 gün boyunca belirtilen internet adresleri ve mahalle muhtarlıklarında ilan edilmeye devam edecektir. Vatandaşlarımız sonuçlar ilan edildiği tarihten itibaren 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri için başvuruda bulunabilirler.’’
Hasar tespiti nedir?
Deprem gibi doğal afetlerden sonar mimar ve mühendislerin oluşturduğu teknik bir heyetin afetin binalara verdiği hasarı gözlem olarak değerlendirdikten sonra hasarsız, az, orta, ağır veya yıkık şeklinde sınıflandırmasına hasar tespiti denir.