Deprem Fırtınası Nedir?

Deprem kuşağında yer alan ülkemiz sık sık şiddetli depremlerle sarsılmakta. Aynı bölgede art arda meydana gelen depremler, deprem fırtınası yaşanıyor olabileceğini akıllara getirdi. Peki deprem fırtınası nedir?

01.02.2021-15:05 - (Son Güncelleme: 01.02.2021-15:05) Deprem Fırtınası Nedir?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTIM) deprem fırtınası ile ilgili açıklama yaptı. İşte deprem fırtınası ile ilgili detaylar...

DEPREM FIRTINASI NEDİR? NE KADAR SÜRER?

Bir deprem fırtınası, ufak bir bölgede, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki bir süre içinde meydana gelen çok sayıdaki depremlere denir. Bir fırtına oluşturan deprem gurubunda hiçbir deprem, büyüklük bakımından, diğerlerine göre, belirgin olarak, ön planda yer almaz. Deprem fırtınalarının bir ana deprem ile bir ilişkisi de yoktur. Deprem fırtınalarının, çoğunlukla, küçük ve orta büyüklüklerdeki depremlerin meydana geldiği derinliklerde, kayaların içindeki kırık, çatlak gibi gözeneklerde yer alan akışkanların çevrelerine uyguladıkları basıncın artması sonucu meydana geldikleri bilinmektedir. 

Deprem fırtınaları, oluşacak bir ana depremin kesin bir habercisi olarak kabul edilmemelidir. Nitekim Türkiye'nin birçok yöresinde bu tanıma uygun geçici deprem aktiviteleri gözlemleniyor ve belirli bir süre sonra da bunlar kaybolmaktadır. Bu aktiviteler yakın yerleşim alanlarında hissedildiği taktirde, bir öncü aktivite olup olmadığı konusunda şüphe ve söylentilerin ortaya atılmasına yol açmakta ve haklı olarak o yörede yasayanları tedirgin etmektedir. Ancak herhangi bir deprem yoğunlaşmasının, bir öncü aktivite mi, yoksa bir süre sonra kaybolacak geçici bir deprem fırtınası mi olduğunu belirlemek çok zordur. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal