Florür dişin en dış bölümü olan mine tabakasının güçlenmesini sağlayarak kavitasyon oluşumunu önleyici bir etki gösterir. Ancak uzun ve yüksek miktarda florür maruziyeti çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Florür diş ve kemik yapıları içerisinde bulunan önemli bir mineraldir. Diş hekimliği içerisinde de oldukça önemi olan florür dişin en dış bölümü olan mine tabakasının güçlenmesini sağlayarak kavitasyon oluşumunu engelleyici bir etki gösterir.
DENTAL FLOROZİSE DİKKAT!
Florür, uygun dozlarda kullanıldığı zaman diş sağlığı için yararlı olabilir. Fakat florürün fazlası zarar vermektedir. Florür için uygun olan doz kişinin kilosuna göre belirlenmektedir. Bu sebeple de küçük çocuklarda kullanılan ürünlerin florür düzeylerine dikkat edilmesi mühimdir. Dental florozis, aşırı florür alımı sebebiyle oluşabilecek sorunların başında gelir.
Orta düzeyde oluşan dental florozis durumunda diş yüzeyinde beyaz lekelenmeler meydana gelerek kişilerde kozmetik açıdan kaygıya sebebiyet verebilir. Dental florozis vakaları sık olarak görülmez diş yapısının güçsüzleşmesine sebep olur diş yüzeyinde kahverengi lekelenmelere yol açabilir. Dental florozis özellikle de diş gelişiminin önemli bir dönemi olan 2 yaşından küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
FLORÜR BİRİKİMİ UZUN BİR SÜREÇTİR!
Aşırı florür birikimi, sadece diş yapılarında değil iskelet sisteminde de görülebilmektedir. İskelet sisteminde aşırı florür birikimi aniden gelişen değil yıllar içerisinde oluşan süreçtir. Kemik florozis vakalarının erken dönemlerinde eklemlerde sertlik ve ağrı gibi problemler meydana çıkabilir. Daha ileri vakalardaysa kemik yapıları olumsuz olarak etkilenerek kireçlenmeye yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü, içme sularında 1,5 ppm’den daha çok florür bulunması ve bu suların uzun süreli tüketilmesi durumunda birçok sağlık problemlerinin meydana gelebileceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.