DENİZ TARAĞI NEDİR?
Dünyanın en uzun süre yaşayan canlıları arasında yer alan, kabukları yuvarlak ve yelpaze şeklinde olan ve derin sularda yaşayan deniz canlısına deniz tarağı deniliyor. Deniz tarağının eti besin değeri yönünden değerli olduğu için dikkat çekmektedir.
DENİZ TARAĞI NEYE İYİ GELİR?
Deniz tarağının etinin yüzde 80'i proteindir.
Hem magnezyum hem de potasyum açısında iyi bir kaynaktır.
Kardiyovasküler sistemi destekler.
Kasların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.
Enerjiyi artırır.
Kan oluşumunu hızlandırır.
Kan basıncını düzenler.
Omega-3 yağ asitleri, B12 vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir.
Kolesterolü düşürür.
DENİZ TARAĞI NASIL TEMİZLENİR?
Deniz tarağı temizlenme konusu en çok merak edilenler arasında. Midyeye benzer olması aslında temizleme konusunun da basit olduğunu gösteriyor. Fakat temizlerken dikkat etmemiz gerekiyor. Narin iç yapıya sahip olması, etli kısmının çabuk dağılmasına yol açabilir. Bol su ile yıkanması gereken bu canlının kabuklarında yosun varsa elinizle hafifçe temizlemelisiniz. Kabuğu açmak için özel istiridye bıçağını kullanabilirsiniz. Deniz tarağının kaslı beyaz bölümü yenen kısmıdır.
DENİZ TARAĞI NASIL PİŞİRİLİR?
Deniz tarağı yemeği çok zahmet istemeyen, yapılması oldukça kolay olan bir üründür. Fırınlama, kızartma veya sotelemenin yanı sıra çiğ olarak da tüketilebilir. Besin değerleri kıymetli olduğu için çiğ ya da çok az pişirilmesi önerilmektedir.
Bir tava alın. İçine tereyağı atıp, eritin. Deniz tarağını tavada kızartın. Servis tabağını çeşitli soslarla süsleyerek servis edebilirsiniz.
Dileyen su da haşlama yaparak da deniz tarağını tüketebilir. Ya da iyice temizledikten sonra tepsinin içine koyarak fırında pişirebilirsiniz. Süsleme kısmı size kalmış. Sarımsak, maydanoz, roka gibi yan malzemeler kullanılabilir.
DENİZ TARAĞI KİLOSU NE KADAR?
Deniz tarağı çok derin sulardan çıkartılarak pazarlara getirilmektedir. Besin değeri yönünden de değerli olduğu için fiyatı yüksektir. Deniz tarağı fiyatı 1 kg ortalama olarak 400 TL – 1600 TL arasında değişmektedir.