Deniz Salyası İncelemelerinin Laboratuvar Sonuçları Şaşırttı! Tek Hücreli Canlılar Bulundu

Deniz salyasını araştırmak için alınan numunelerin laboratuvar sonuçları şaşırttı.

07.06.2021-19:22 - (Son Güncelleme: 07.06.2021-19:56) Deniz Salyası İncelemelerinin Laboratuvar Sonuçları Şaşırttı! Tek Hücreli Canlılar Bulundu

Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj yavaş yavaş tüm kıyılarımızda görülmeye başladı. Alınan örnekler ise inceleniyor. İnceleme sonucu çok ilginç detaylar elde edildi.

Marmara Denizi’nde görülen ve hızla tüm denizlerimize yayılan deniz salyası için uzmanlar kolları sıvadı. Marmara, Karadeniz ve şimdi de Ege denizlerinde kendini gösteren deniz salyası için 22 gün önce numune alınmıştı. İstanbul Üniversitesi’nde inceleme altına alınan örneklerde tek hücreli canlılara rastlandı. 

‘BAKTERİYEL KİRLİLİĞİN OLUP OLMADIĞINI ARAŞTIRIYORUZ’

Deniz salyası sorununu çözmek için önce yapısının bilinmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Neslihan Özdelice, ’Müsilaja sebep olan eğer bir canlıysa siz öncelikli olarak o canlıyı bileceksiniz ki çözüm önerileriniz de ona göre olsun. Stres faktörlerini belirlersek bu işi çözmüş oluruz. Bu çalışmayı iki etapta yönetiyoruz. Tek hücrelileri, kamçılı Alpleri özellikle, bir de bakteriyel kirliliğin olup olmadığını araştırıyoruz’ ifadelerini kullandı. 

‘EVSEL VE KANALİZASYON ATIKLARINDAN KAYNAKLANIYOR’

Marmara Denizi'ndeki kirliliğin nedenini açıklayan Özdelice, ‘İlk etapta tek hücreliler açısından çalışmamızı tamamlamış durumdayız. Bakteriyolojik açıdan da ilk sonuçlar geldi. Yüksek miktarlarda bir kirlilik var. Daha çok evsel ve kanalizasyon atıklarından kaynaklanıyor. Bu önemli bir buldu. Diğer bir bulgumuz ise müsilaja neden olan canlılardı. Araştırma bölgesinden alınan ilk verileri biz canlı olarak mikroskopta inceliyoruz. Daha sonra çalışmaya devam ediyoruz. Onları kültüre alıp çoğaltmaya çalışıyoruz’ dedi.


YORUM YAZ..
Modal