Filistin topraklarındaki İsrail işgali gittikçe şiddetleniyor. Bu durum üzerine ABD, Demir Kubbe hava savunma sistemini güçlendirmek için desteğini artıracağını duyurdu. Peki, Demir Kubbe nedir ve nasıl çalışır?
Demir Kubbe diğer adıyla İrone Dome; İsrail'in, 4 ilâ 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen füze ve roket saldırılarına karşı geliştirdiği bir hava savunma sistemidir.
Bu sistem, farklı zaman ve koşullarda birden fazla tehdide yanıt verebilecek şekilde tasarlanmıştır.
İsrail, fırlatılan roketlerden kaynaklı can kayıplarını azaltmak için; 2011 yılında Iron Dome'u kullanmaya başladı. Sistem, ilk kez 12 yıl önce İsrail'in Berşeva kentinde operasyonel hale geldi.
Sistem hizmete girdiğinden bu yana, atılan her 10 füzeden 8’ini başarılı bir şekilde vuruyor.
Demir Kubbe Sistemi üç ana bileşenden oluşuyor:
Tespit ve İzleme Radarı: Bu radar sistemi, İsrail Savunma şirketi Elta ve İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından inşa edilmiştir. Füzeleri algılamak ve tehditleri belirlemek için kullanılır.
Savaş Yönetimi ve Silah Kontrolü (BMC): Bu bileşen, İsrailli yazılım şirketi MPrest Systems tarafından Rafael için inşa edilmiştir. Radar tarafından algılanan tehditlere karşı, yanıtları koordine eder ve yönetir.
Füze Atış Birimi: Bu birim, elektro-optik sensörlerle donatılmış ve yüksek manevra kabiliyetine sahip füzeleri fırlatarak hedefi imha etme görevini üstlenir.
İsrail hangi ülkelere Demir Kubbe sistemini satmıştır?
Azerbaycan, 2016 yılında, Ermenistan'ın Rusya'dan aldığı savunma sistemine karşı bir önlem olarak satın aldı.
Hindistan, 2012 yılından bu yana takip ettiği Demir Kubbe Sistemini, 2017 yılında 2 milyar dolarlık bir anlaşma ile satın aldı.
Romanya ise 2018 yılında, Demir Kubbe Sistemini satın almak üzere İsrail ile bir anlaşma imzaladı.