8 günlük Iran seyahat notlarımın tek cümlelik özeti; size Batı medyasında gösterilen Iran ile benim şu 8 günde gördügüm Iran çok farklı..
-Istanbul'dan MahanAir ile gayet konforlu Tahran'a gittim, 3 gün Tahran, sonra IranAir ile bülbüller şehri kadim topraklara, Şiraz'a oradan da taksi tutup 2500 yıllık antik şehir Persepolis'e, 1 kadin arkadaşımla birlikte seyahat ettik. Kendimizi son derece güven içinde hissettik, çarsaf veya hicap kullanmadık, lokantalar, cafeler kadınlar ve gençlerle doluydu.
-Şirazlılar güneş batinca ailece kendilerini sokaklara atıp, sokak şarkıcılarıyla şarkılar söylüyor, cafeleri lokantaları dolduruyorlar, hayat onlara güzel.
-Antik şehir 2500 yaşındaki Persepolis üzerine kitap yazacak kadar çok notlarım var.. O bölümü sonra, bir gün paylaşiriz..
-Tahran ziyaretimde; üniversite ana kampüsün önünden geçerken, Tahran metrosunda seyahat ederken, Tahran sokaklarında, özellikle genç kızların çoğunun başlarındaki örtüyü attığını gördüm ya da saçlarını bir avuçluk fularla süslüyor gibiydiler..
Şu noktadan sonra rejim, kadınlara gençlere hicap veya çarşaf dayatması, eskiye dönüş baskısı, sosyal kısıtlama yapamaz..
Yapsa da.. Mollalar "eleştiri yapabilirsiniz ama eylem yapamazsınız" demeye getirse de.. Yeni dünyanın kabulleri, hayatın birçok alanında sosyal ve de siyasi "değişimi" kaçınılmaz kılmakta.
-Konuştuğum, farklı kesimlerdeki İranlılar, 85 yaşındaki Hamaney yönetimi sonrasında oğlu Mücteba Hamaney'in yerine geçmesini ve Saudi Arabistan'da Prens Selman 'ın yaptığı gibi ılımlı, değişime açık, esnek bir yönetici olmasını bekliyorlar ki bence nufusun yüzde 50'si olan gençlerin yeni profili (son1haftalik twitlerime bakınız lütfen) önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha farklı (olumlu anlamda) İran'ın dünya sahnesinde yerini alacağını işaret ediyor.
-İranlılar, BBC, CNN, Türk Tv'leri özellikle de Türk dizi filmlerini izliyorlar, Dünyayı yakından takip ediyorlar, her şeyden haberdarlar..
-Türkleri çok seviyorlar, Türkiye'den geldiğimi duyunca yakın bir dostu görmüşçesine seviniyorlar.
-İranlılar uzun yıllardır süren uluslararası yaptırımlar nedeniyle ekonomik olarak çok bunalsalar da gördügüm şehirlerde sokaklar gayet lüks araçlar, modern cafeler, restorantlar, şık butikler ile dolu ve yurt dışına rahatlıkla seyahat edebiliyorlar.
'Tahran'da zengin mahallelerdeki 1 apartman dairesinin fiyatı 1milyon dolardan başlıyor.
-Tebriz, Isfahan, Şiraz'da servetleri Fortune Dergisinin listesine girebilecek çok sayıda aile var.
-Sözü bir soru ile bağlayayım;
Şu yukarıdaki profildeki insanlar, özellikle de dünyayı adım adım izleyen eğitimli gençler, sizce yeni dünyadan, dünyanın yeni kabullerinden, medeniyetten, özgürlükten (geleneklerinden demedim) daha nekadar kopabilir, uzak kalabilirler?!....