Darp raporu nedir, nereden alınır? Darp raporu ne kadar süre geçerlidir? Sağlık ocaklarından darp raporu alınır mı? Darp raporu kaç gün içinde alınmalı? Darp raporu alırken dikkat edilmesi gerekenler

Kasti yaralanmalar sonrasında alınan bir belge olan darp raporunun nereden alındığı ve geçerlilik süresi araştırılıyor. Darp raporunun kaç gün içinde alınacağı yönünde sorulan soruların yanıtlarına ilişkin detayların yanı sıra darp raporu alırken dikkat edilmesi gereken hususları sizler için derledik.

29.03.2022-23:58 - (Son Güncelleme: 29.03.2022-23:58) Darp raporu nedir, nereden alınır? Darp raporu ne kadar süre geçerlidir? Sağlık ocaklarından darp raporu alınır mı? Darp raporu kaç gün içinde alınmalı? Darp raporu alırken dikkat edilmesi gerekenler

Darp kelimesi bir kişiyi yada bir grubu yaralama anlamına gelir. Darp sırasında çıplak el dışında sopa, bıçak gibi eşyalar kullanılmaz.

Darp raporu nedir, nereden alınır?

Darp raporu, darp edildiğine dair başvuru yapan kişinin darp edilip edilmediğini, darp derecesini ve derinlik gibi niceliklerini belirleyerek belirtir. Kısacası darp raporu kişinin darp olayına karıştığı değil de başvuru yapan kişide dar izlerinin olup olmadığını belirtir. Hukuksal kanıt niteliği taşımayan arp raporu savı ile suçlama yapılan kişinin suçunu itiraf etmesi sonrası adli tıp tarafından kanıtlaması halinde hukuksal kanıt taşıyabilir. 

Darp raporu nedir, nereden alınır?

Darp  edilme durumu ile karşı karşıya kalındığı durumlarda darp edilen kişi en yakın sağlık kuruluşuna gidebilir. Direkt olarak karakola gidilmesi halinde polis darp edilen kişinin hastaneye sevkini sağlayarak darp raporu almasını sağlar.  

Kamu hastaneleri haricinde kişi dilerse özel hastanelere giderek darp raporu için müracaat edebilir. Her iki durumda da alınan rapor geçerli olarak sayılır.

Darp raporu ne kadar süre geçerlidir?

Darp raporu belirli süreye tabi bir rapor özelliğini taşımaz. Darp raporu yalnızca şiddet uygulandığının delili olarak sayılır. 

Darp raporu nedir, nereden alınır?

Darp raporu kaç gün içinde alınmalı?

Darp raporu almak isteyen kişi vücudundaki yaraların taze olduğu dönemde başvurusunu yapmalıdır. Darp olayını üzerinden 1 hafta gibi bir süre geçmişse fakat darp izlerinin vücutta yerini koruduğu görülüyorsa yine rapor düzenlenebilir. Olayın izleri silindikten sonra darp raporu talebi maalesef geri çevrilebilir.

Darp raporu alırken dikkat edilmesi gerekenler

Ceza soruşturması olarak başlatılan davanın kovuşturmaya dönüştürülmesi sonrası davayı kazanabilmek adına yaşanılan şiddetin deli haline getirilmesi gerekiyor. Bunun için de darp izlerinin tespiti için en yakın hastaneye gidilmesi.

Şayet ilk olarak karakola başvuru yapılmışsa ekipler sizi hastaneye sevk ederek durumu raporlatması gerekir. Karakola başvurmak istenmediği durumlarda ise hastanelerin acil servislerine giderek ücretsiz olarak darp raporu talebinde bulunabilirsiniz.

Darp raporu alırken dikkat edilmesi gerekenler

Hastane muayenesinde darp edilen yerlerin ayrıntılı olarak hekime gösterilmesi gerekir. Hastaneye gidilememesi durumda ise vücudunuzdaki darp izlerinin fotoğrafını çekin. 

Darp raporunu temin ettikten sonra mutlaka karakola veya savcılığa başvurabilir ve darp eden kişi hakkında şikayetçi olabilirsiniz. Şikayetiniz sırasında dilenirse doğrudan aile mahkemesinden koruma kararı da istenilebilir. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal