Dahiliye Uzmanı Hasan Levent, damla hastalığı hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Erkek bireylerde genellikle 30-50 yaş arası görülen damla hastalığının tanı ve tedavi yöntemlerini aktaran Levent, bu hastalığın protein ağırlıklı beslenmenin bir göstergesi olarak ortaya çıkabildiğinin altını çizdi.
Damla hastalığının şiddetli bir romatizma hastalığı olduğunu söyleyen Dahiliye Uzmanı Hasan Levent, bu rahatsızlığın belirtilerini şöyle anlattı: "Genellikle ayak başparmağında olmak üzere bir veya daha fazla eklemde ani gelişen şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyet atakları ile seyreden eklem iltihabı görülür. Hastalanan eklem o kadar hassastır ki üzerindeki çarşafın ağırlığı bile dayanılmaz hale gelir. Proteinden zengin gıdalarla beslenen insanlarda daha sık görülmektedir''
EKLEMLERDE HAREKET KISITLILIĞI MEYDANA GELEBİLİR!
Bu hastalıkta eklem ağrısının epeyi bir şiddetli olduğunu belirten uzman hastalığın genellikle ayak başparmağını etkilediğini, fakat diğer eklemlerde de ortaya çıkabildiğini ifade etti. Dâhiliye Uzmanı Hasan Levent, "Yaygın olarak etkilenen diğer eklemler arasında el- ayak bilekleri, dizler, dirsekler, el - ayak parmak eklemleri bulunur. Hastalanan eklem veya eklemler şişer, kızarır ve sıcaklaşır. Damla hastalığı ilerledikçe eklemlerinizi normal şekilde hareket ettiremeyebilirsiniz. Eklemlerde hareket kısıtlılığı gelişebilir." dedi.
Damla hastalarının beslenme düzenlerinin oldukça önemli olduğunu söyleyen Levent, protein içeren gıdalara dikkat çekti. Levent, "Protein içeren gıdaların yapısında bulunan pürin maddesinin sindirimi sonrasında ürik asit ortaya çıkar. Damla hastalığı ürik asit kristalleri eklemde biriktiğinde ortaya çıkar. Normalde ürik asit böbreklerden süzülerek idrar yoluna atılır. Damla hastalığının oluş mekanizmasında ya çok fazla ürik asit yapımı ya da ürik asidin böbreklerden atılımında bozukluk vardır." diye belirtti.
DAMLA HASTALIĞI RİSKİNİ ARTTIRAN FAKTÖRLER
Dâhiliye Uzmanı Hasan Levent, damla hastalığında risk faktörlerini vurguladı. Vücuttaki ürik asit seviyesini artıran faktörlerden bahseden Levent, "Ürik asit yapımını arttıran pürin maddesi özellikle kırmızı et ve sakatatlar (karaciğer, dalak, böbrek, kokoreç, işkembe, sosis, salam), tavuk ve balık gibi proteinli gıdalarda bulunur.
Proteince zengin diyet yemeği ve fruktoz ile tatlandırılmış içecekler ürik asit düzeyini yükselterek gut riskinizi arttırır. Alkollü içecekler ve bira da arttırır. Şişmanlık ve kilo fazlalığında vücudunuz daha fazla ürik asit yapar ve böbrekleriniz ürik asidi temizlemekte zorlanır. Bazı hastalıklar gut riskinizi arttırır. Bunlar arasında tedavi edilmemiş yüksek tansiyon ve şeker hastalığı, metabolik sendrom, kalp ve böbrek hastalıkları ve benzeridir. İlaçlar, aspirin ve diüretik hipertansiyon ilaçları ürik asit seviyelerini arttırabilir. Aile öyküsü, ailenizin diğer üyelerinde gut hastalığı varsa görülme oranı daha yüksektir. Yaş ve cinsiyet, gut hastalığı erkeklerde daha sık, kadınlarda daha seyrek görülür. Genellikle 30-50 yaş arasında daha çok görülür" diyerek açıklamasını sonlandırdı.