Koronavirüs vaka sayıları her geçen gün artarken binlerce kişide yoğun bakımda tedavi görüyor. Dünya genelinde 8 yüz binden fazla kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsün şiddetini azaltmak için yapılan araştırmalar devam ederken, bu araştırmalardan biri olumlu sonuçlandı.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) için D vitamini tedavisinin ilk çalışması yayınlandı. Çalışmasının sonucuna göre D vitamini, yoğun bakımda tedaviye ihtiyaç olasılığını neredeyse tamamen yok etti. Çalışma, İspanya'daki Reina Sofia Üniversite Hastanesi'nde 76 koronavirüs hastasıyla gerçekleştirildi.
HANGİ TÜR D VİTAMİNİ NASIL KULLANILDI?
Çalışmada rastgele 76 koronavirüs hastası seçilerek D vitamini alıp almayacağı belli oldu. Bu seçim sonucunda 50 hastaya D vitamini verilirken geriye kalan 26 hastada kontrol grubuna girdi.
D vitamini, hastalara kalsidiol (25(OH)D veya 25-hidroksivitamin) olarak verildi. Bu vitamin kanda dolaşarak kandaki D vitamininin durumunu ölçmek için kullanılmakta.
D vitamini verilecek olan hastaların tedavisi hastaneye kabulün ilk günü 532 mikrogram, 3'üncü ve 7'inci günlerde 266 mikrogram ve ardından haftada bir olmak üzere 266 mikrogram 25(OH)D şeklinde verildi. Hastalar, taburcu olana kadar ya da yoğun bakıma kabul edilinceye dek veya da yaşamını yitirene kadar tedavi edildi.
Çalışmanın sonucunda elde edilen sonuçlar son derece şaşırtıcıydı. Kontrol grubunda yer alan kişilerin yüzde 50'si yoğun bakım ünitesine kaldırılmıştı. Bunun yanı sıra D vitamini tedavisi gören kişilerin sadece yüzde 2'si yoğun bakım ünitesine gönderilmişti. Yani D vitamini, yoğun bakım riskinin 25 kata yakın azalmasını sağlamıştır.
Bir başka deyişle D vitamini, yoğun bakım ünitesine yatma riskinin yüzde 96'sını ortadan kaldırdı. Göreceli olasılıklar oranına göreyse D vitamini, yoğun bakım ünitesine yatma riskini yüzde 98 oranında ortadan kaldırdı. Yapılan çalışma küçük çaplı bir çalışma olduğu için insanlardaki tüm farklılıkların hesaba katıldığı bir model oluşturuldu. Bu modele göre D vitamininin başarı oranı yüzde 97 olarak belirtildi.
ÖLÜM RİSKİ ORTADAN KALKTI MI?
Çalışmada D vitamini tedavisi gören hastaların tamamı, herhangi bir sorunla karşılaşmadan taburcu edildi. Kontrol grubunda yer alan kişilerin yarısı, yoğun bakım ünitesine alınmadan taburcu edildi. Kontrol grubunun diğer yarısındaki 11 kişi ise yoğun bakım ünitesinden taburcu edilirken 2 kişi yaşamını yitirdi.
Kaynağımız olan Dr. Chris Masterjohn'a göre bu sorunun cevabı bir anlamda 'Evet'ti. D vitamini, yoğun bakım ünitesine girme riskini ortaya kaldırsa da ölüm riski halen devam ediyor. Kesin bir cevap içinse daha fazla ölümün bulunduğu çok daha büyük çalışmalar yapılmalı.