Her Ramazan büyük tartışmalara ve fırsatçılığa sebep olan et
fiyatlarında bu yıl fırsatçılara engel olundu. Ramazan ayı başlamadan devreye
giren tedbirlerle birlikte et fiyatlarının fahiş bir şekilde yükselmesi
engellendi. Önce hayvan ve et ihracatının yasaklanması, ardından Erdoğan'ın,
Tarım Bakanlığı'na "TİGEM çiftliklerindeki kesimlik hayvanları piyasaya
sürelim. Türkiye'nin dört bir yanına ekiplerini gönder, elinde kesimlik hayvanı
olanlardan biz bu hayvanları da alalım" direktifiyle et arzında artışa
gidildi. Bu gelişmelerle birlikte fiyat artışlarının önüne geçildiğini belirten
sektör temsilcileri, Ramazan ayı boyunca fiyatların sabit ilerleyeceğini, hatta
ikinci haftadan sonra yüzde 5 ile 10 arasında fiyat düşüşü meydana
gelebileceğini ifade ediyor.
Üretici derin nefes aldı
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR)
Başkanı Bülent Tunç, bu Ramazan, her sene yapılan fırsatçılığın engellendiğini
belirterek "Ancak bu Ramazan öncesi alınan tedbirlerle buna geçit
verilmedi. Başkan Erdoğan'ın 'kesimlik hayvanı satın alın' talimatı besiciye
güven verdi. Bu talimatla devletin arkasında olduğunu hisseden üretici
rahatladı. Bu durum piyasayı da motive etti, fiyat artışının da önüne geçti. Et
üzerinden operasyon yapmak isteyenlere de ayar verildi" dedi. Dünyada gıda
fiyatlarında hızlı bir artış yaşandığına dikkat çeken Tunç, "Hububat
bakliyat fiyatlarının yanı sıra et fiyatları da artıyor. Avrupa'da karkas etin
alım fiyatı üreticide yüzde 50 arttı. Ülkemizde de et fiyatlarında artış
yaşandı. Et fiyatı maliyetleri karşılamıyordu. Artışla olması gereken
seviyeleri yakaladı. Şu anda karkas etin kilogram fiyatı piyasada 85-90 TL
arasında seyrediyor. Kuşbaşı kilogram fiyatı 140, kıyma kilogram fiyatı ise 130
TL." dedi.
Günlük tüketim 4 ton
Ramazan'ın ilk haftası itibariyle et talebinin yükseliş
gösterdiğini söyleyen Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR)
Başkanı Ahmet Yücesan da, "Türkiye'nin yıllık 1 milyon ton et tüketimi
var. Bu da günde ortalama 3 bin tona tekabül ediyor. Bu özellikle Ramazan'ın
ilk 10 günü 4 bin tonlara yükseliyor. Şu anda et fiyatlarında herhangi bir
artış yok. Stabilizasyon sağlandı. Hatta Ramazan'ın ikinci haftasından itibaren
fiyatlar yüzde 5 ila 10 arasında gerileyebilir." şeklinde konuştu.
Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde artış var
Pandemi sebebiyle iki senedir taleplerde düşüş yaşandığını
ifade eden Yücesan sözlerine şöyle devam etti: "Pandemide restoranların
kapalı olması ve turist sayısında yaşanan düşüş nedeniyle et talebi yüzde 30
düşmüş, bu da fiyatları baskılamıştı. Piyasaların yeniden açılmasıyla talep
arttı ancak bu sefer süt fiyatları düşük gittiği için süt hayvanları kesildi.
Bu da fiyatları baskılayan başka bir unsur olmuştu. Süt fiyatlarının artmasının
ardından et fiyatları üzerindeki baskı kalktı. Fiyatlar zaten maliyetlere göre
çok düşük kalmıştı. Şu anda olması gereken seviyelere geldi. Dünyada da et
fiyatları arttı. Hali hazırda ithal etmeye kalksak iç piyasadan yüzde 10 daha
yüksek olur. O nedenle üreticiyi desteklemek daha büyük önem kazandı. Üreticiye
özellikle yem desteği artırılırsa ciddi bir rahatlama yaşanır.”
Arzla ilgili bir problem yok
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ,
Ramazan’ın ilk haftasında genellikle talebin arttığını sonraki haftalarda yavaş
yavaş düşüş yaşandığını aktararak, "Bu her sene böyle oluyor. Ancak ikinci
hafta sakinlik yaşanıyor. Et arzında hiçbir sıkıntımız yok. Fiyatlar sadece
ülkemizde değil tüm dünyada arttı. Üreticinin maliyetleri düşünüldüğünde bu
fiyatlar makul." açıklamalarında bulundu.