Cumhurbaşkanı Erdoğan aracılığıyla reform sürecinin başlatılmasının akabinde hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı'nda bitimine yaklaşıldı. Adalet Bakanlığı aracılığıyla düzenlenen taslaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan aracılığıyla onaylandı.
Hukukta reformların çatısını kuracak olan İnsan Hakları Eylem Planı, 2 Mart Salı günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aracılığıyla Beştepe'de gerçekleştirilecek tören ile kamuoyuna bildirilecek. İnsan Hakları Eylem Planı'nda dokuz gaye ve 49 hedef, 300'ün üzerinde plan olacak.
KANUNİ DÜZENLEMELER
Eylem tasarısında, hükümetin bireylerin hak ve özgürlüklerini muhafaza görevinin altı çiziliyor. Planda, hak ile hürriyetleri muhafaza altına alacak kanuni düzenlemeler var. Taslakta kanuni öngörülebilirlik ile şeffaflık, adaletli yargılanma hakkının kuvvetlendirilmesi, özel yaşamın güvenceye alınması, mülkiyet hakkının daha etkin bir şekilde muhafaza edilmesi benzerş başlıklar ilgi çekiyor.
İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ
Eskizde, kamuoyunda oldukça tartışmaya yol açan başka başlıklar da yer aldı. İnsanlarla sürekli karşı karşıya gelen çarşı ile mahalle bekçileri ve zabıtalara insan hakları hususunda eğitim verilecek.
KADINA ŞİDDET
Kadına karşı şiddeti önlemek adına hamleler yapılacak. Eşe karşı işlenmiş kabahatlerdeki ağırlaştırıcı nedenler ayrılan eşi de kapsayacak bir halde büyütüecek. Tek taraflı ısrarlı izleme, farklı bir suç olarak değerlendirilecek. Bir kadını fiziki veya haberleşme yoluile istikrarlı bir şekilde izleyen şahıslar cezalandırılacak.
Boşanma davaları, çiftlerin daha çok yıpranmaması adına hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılacak. Bu çözüm için, boşanma davaları istinaf mahkemesine taşınmayacak, direkt Yargıtay'da yapılacak temyiz incelemesi sonucunda neticeye ulaşacak.
FAHİŞ FİYAT
Bilhassa pandemi sürecinde fahiş fiyat yükselişleriyle gündem olan gıda arzı hususu da eylem planında bulunacak. Güvenli gıda arzını sağlamak ve bu hususta kamuoyunu hızlıca bilgilendirmek için, tüketici kurumlarının da olacağı bağımsız bir yapı kurulacak.