Cumhurbaşkanı Erdoğan: Futbolda Husumet ve İdeolojiye Yer Yok

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü'nün "Geleceğin Yıldızları Başakşehir’de Parlıyor" mottosuyla inşa edilen Mahmut Tekdemir Futbol Akademisi ve Kupa Meydanı'nın açılış programında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, sporun ruhuna zarar veren kavga, husumet ve ideolojinin futbolda yeri olmadığını vurguladı.

10.08.2024-16:28 - (Son Güncelleme: 10.08.2024-16:28) Cumhurbaşkanı Erdoğan: Futbolda Husumet ve İdeolojiye Yer Yok

Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türk futbolunun gelişimi için yapılan projelerin önemine dikkat çekti ve sporun birleştirici gücüne vurgu yaptı. Başakşehir Futbol Kulübü'nün kısa sürede elde ettiği başarılara değinen Erdoğan, kulübün Süper Lig'deki şampiyonluğu ve uluslararası arenadaki başarılarını överek, gençler için önemli bir rol model olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, futbola olan tutkusunu dile getirirken, sporun tüm dallarındaki başarıları artırmak için şahsi olarak büyük önem verdiğini ifade etti. Türk futboluna katkı yapan her türlü girişimi desteklediğini belirten Erdoğan, 2024-2025 sezonu için tüm takımlara başarılar diledi.

Son olarak, futbolun rekabetin yanı sıra işbirliği, dayanışma ve takım ruhunun sembolü olduğunu hatırlatan Erdoğan, futbolda ideolojinin, kavganın ve husumetin yeri olmadığını, bu tür davranışların sporun ruhuna zarar verdiğini söyledi. Ülkenin ve milletin huzurunun her şeyden önce geldiğini vurgulayan Erdoğan, sporun birleştirici gücünü korumanın önemine dikkat çekti.

Futbolun, rekabetin yanı sıra işbirliğinin, dayanışmanın ve takım ruhunun da sembolü olan bir spor olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hangi sebeple olursa olsun, futbola husumetin, holiganlığın, kavganın, ideolojinin girmesi, her şeyden önce sporun ruhuna zarar verir. Elbette herkesin tuttuğu bir takımı, renklerine aşık olduğu bir kulübü, tekniğine, karakterine, oyununa hayranlık duyduğu bir futbolcusu mutlaka vardır. Ama hiçbir şey, ülkemizin ve milletimizin huzurundan daha mühim değildir. Ülkemize ve Türk futboluna kaybettiren bir anlayışla hareket etmenin hiçbir bahanesi olamaz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sporun birleştiren, kaynaştıran ve 85 milyonun birliğini perçinleyen rolüne özellikle bugünlerde çok fazla ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, "Tüm kulüplerimizden, içinde bulunduğumuz sezon boyunca futbolumuzu kısır tartışmaların uzağında tutma ve fair play ruhunu güçlendirme noktasında azami hassasiyet bekliyoruz. Aynı şekilde milyonların ilgiyle, beğeniyle takip ettiği sporcularımızın da sorumlu davranarak topluma ve gençlerimize örnek olmalarını istiyoruz. Bu anlayışla hareket eden sporcularımıza ve kulüplerimize şimdiden teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Futbol camiasının, son 22 yılda Türk sporuna sağladıkları güçlü desteğin en yakın şahidi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"Yaptığımız devasa yatırımlarla ülkemizin spor altyapısını komple yeniledik. Bizden önce spor kulüplerimizin temel sıkıntılarından biri, ihtiyaçlarını dahi karşılayacak stadyumlara sahip olmamalarıydı. Birçok takımımızın eli yüzü düzgün stadyumu dahi bulunmuyordu. Mevcut stadyumlarımızın kahir ekseriyeti de kullanım ömrünü tamamlamış vaziyetteydi. 2002'de aziz milletimizin takdiriyle göreve gelir gelmez bu sorunu çözmek için hemen kolları sıvadık. Şimdiye kadar, bundan tam 10 sene önce hizmete açtığımız Başakşehir Fatih Terim Stadı'nın aralarında olduğu 38 yeni stadyumun inşasını tamamladık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an 4 stadyumun yapımının, 3 stadyumun ise proje ve ihale çalışmalarının devam ettiğini bildirerek, "İl ve ilçe düzeyinde 277 olan stat sayımızı 346'ya yükselttik. 2002 yılında Türkiye genelinde 595 futbol sahası varken, biz bunu 2,5 kat artışla 1365'e çıkardık Aynı şekilde 372 olan spor salonu sayısı neredeyse 3 kat artışla 904'e yükseldi. Bakınız, 2002'de tüm Türkiye'de gençlik merkezi sayımız sadece 9'du. Bugün 508 gençlik merkeziyle evlatlarımıza hizmet veriyoruz. Ülkemizdeki toplam spor tesislerinin sayısını 1575'ten aldık, 4 bin 421'e ulaştırdık." diye konuştu.

"Nice desteği ve teşviki Türk futbolunun emrine verdik"

"Türkiye'nin dört bir köşesini kapalı spor salonlarıyla, halı sahalarla, basketbol, voleybol sahalarıyla, yüzme havuzlarıyla donattık." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Futbol kulüplerimize, Spor Toto vasıtasıyla önemli miktarda maddi gelir imkanı sunduk. Kulüplerimizin sponsorluk aracılığıyla yeni finansal araçlar oluşturmasını kolaylaştırdık. Bankalar Birliği anlaşmasıyla kulüplerimizin mali sürdürülebilirliğini devam ettirebilmesini sağladık. Daha bunlar gibi buradan saymaya kalksak saatler alacak nice imkanı, nice desteği ve teşviki Türk futbolunun emrine verdik. Elini vicdanına koyan herkesin kabul ve teslim edeceği husus şudur; Cumhuriyet tarihimiz boyunca futbol dahil sporun tüm dallarına en büyük yatırımı yapan, en güçlü desteği veren iktidar açık ara bizim iktidarımızdır. Bundan da açıkçası sadece memnuniyet duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları yatırımların meyvesini yavaş yavaş toplamaya başladıklarına işaret ederek, "Daha önce sadece belli spor branşlarına sıkışan başarı grafiğimiz, şimdi daha geniş bir yelpazeye yayılıyor. Tarihsel olarak güçlü olduğumuz spor dallarının yanı sıra sporcularımız, uzun yıllar kısıtlı varlık gösterdiğimiz alanlarda da madalya kazanıyor, kürsüye çıkıyor, İstiklal Marşımızı tüm dünyaya gururla dinletiyor. Son olarak 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda A Millilerimizin sergilediği anlamlı başarı, bizlere gelecek adına hem cesaret vermiş hem de doğru yolda olduğumuzu teyit ve tasdik etmiştir. Tüm bunlara rağmen önümüzde halen katetmemiz gereken daha çok mesafe olduğunun farkındayız. Moralimizi bozmadan, engellere aldırmadan, hatalarımızdan ders çıkartıp, eksiklerimizi tamamlayarak bu hedeflere inşallah varacağız." değerlendirmesinde bulundu.

'Sadece çok çalışmamız değil, zihniyet değişikliğine de gitmemiz gerekiyor''

Konuşmasında futbol camiasına dair görüşlerine de yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

"Başarılarımızın kalıcı olabilmesi için sadece çok çalışmamız değil, aynı zamanda zihniyet değişikliğine de gitmemiz gerekiyor. Bakınız, günümüzde futbol yalnızca sahada oynanan bir müsabakadan ibaret olmaktan çıktı. İster tasvip edelim ister etmeyelim, bugün artısı ve eksisiyle devasa bir futbol endüstrisinden bahsediyoruz. Futbolun endüstrileşmesi, beraberinde ciddi bazı sıkıntılar getirse de artık 40 sene, 30 sene hatta 10 sene önceki şartların çok ötesinde bir yapıyla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Bu gerçekle yüzleşmek, bunu kabullenmek, temel prensiplerimizden taviz vermeden ülkemiz futbolunu buna göre uyarlamak durumundayız. Üzerine kararlılıkla ve yeni bir anlayışla gitmemiz gereken hususların en başında meselenin finansal boyutu geliyor. 'Benden sonra tufan' mantığıyla hareket edildiğinde ne yazık ki bunun faturasını sadece kulüplerimiz değil Türk futbolu ödemektedir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk futbol taraftarının özverili, fedakar, takımına sahip çıkma noktasında üzerine düşeni fazlasıyla yerine getiren bir taraftar grubu olduğuna vurgu yaparak, "Taraftarın dişinden, tırnağından artırıp formasını satın aldığı, maçına gittiği, şartlarını zorlama pahasına tüm imkanlarıyla desteklediği takımından beklentisi de doğal olarak fevkalade yüksektir. Bu beklentinin kulüplerimiz üzerinde baskı oluşturduğu, kulüplerimizi uzun vadeli yatırımlar yapma yerine kısa vadeli kazanımlara yönlendirdiği bir başka hakikattir. Bunun sonucunda kulüplerimiz ya ağır mali yük altına girmek ya da zaten çok kısıtlı olan kaynaklarını verimsiz kullanmak mecburiyetinde kalabiliyor. Kulüplerimizin mali yapılarını bozma yanında geleceğini de rehin alan bu cendereden mutlaka ama mutlaka çıkması lazım." diye konuştu.

Mali tablosu bozuk olan bir kulübün sportif başarıyı yakalamasının da zor olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ayağı yere basan politikalarla hem sportif başarıyı hem de güçlü bir mali yapıyı tesis edecek projelere yönelmek zorundayız. Düzgün ve sürdürülebilir bir finansal yapıyla yönetilen kulüplerin ne kadar başarılı olduğunu yakın çevremizde görüyoruz. Bu başarı örneklerinin ülkemize de tatbik edilmesi pekala mümkündür. " dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Futbola kavga ve ideoloji girmemeli

''Gençlerimizin geleceğine yatırım yapmaktan asla vazgeçmemeliyiz''

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkedeki futbolu ileriye taşımak istiyorlarsa en büyük yatırımı insana yapmak mecburiyetinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Kendi gençlerimize güvenmeli, inanmalı ve onların geleceğine yatırım yapmaktan asla vazgeçmemeliyiz. Tabii ki dünyanın yıldız futbolcularının iyi, kaliteli özellikle de bu sporcu evlatlarımızın ülkemize gelmesi, burada top koşturması Türk futbolunun seyir keyfini artırmaktadır. Fakat aslolan kendi insan kaynağımızın layıkıyla değerlendirilmesidir. Şayet, Süper Lig takımlarında oynayan gençlerimizin sayısı azalıyorsa, bunun manası yeni futbolcuların yetişmesinde bir tıkanıklık var demektir. Bunun muhakkak önüne geçmemiz gerektiğine inanıyorum. Kendi insan kaynağımızı değerlendirmezsek, spor kulüpleri olarak da ülke olarak da hak ettiğimiz yerlere gelemeyiz. Bakınız Arda Güler'in genç yaşta elde ettiği başarı tüm kulüplerimiz için hem güzel bir örnek oldu hem de altyapı yatırımlarının önemini gösterdi. Bu örneğe yenilerini eklemek için hep beraber çalışmalıyız."

Bugün açılışını gerçekleştirdikleri Başakşehir Futbol Akademisi'ni, doğru zamanda atılmış çok kıymetli bir adım olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Futbolumuzun güzelleşmesi, gelişmesi, arzu ettiğimiz seviyelere çıkması için bu tür hamlelere ihtiyacımız var. Şunu lütfen unutmayalım, Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkelerinden Türkiye, dünya futboluna nice yıldız kazandıracak insan kaynağı havuzuna ziyadesiyle sahiptir. Yeter ki biz işimizi düzgün, hakkıyla yapalım. Günü kurtarmaya değil, işte bugün burada olduğu gibi geleceğe damga vuracak projeleri gerçekleştirmeye odaklanalım. Yeter ki biz gereksiz tartışmalarla milletimizin futbol aşkını köreltmeyelim. Bilakis bu heyecanı diri tutacak adımlar atalım. Gerisi sadece zaman ve sabır meselesidir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belediye Başkanı ve Kaymakam'a, ilçede yaşayan vatandaşları özellikle Başakşehir'de oynanacak müsabakalara teşvik etmeleri ve Başakşehir gençliğini birçok olumsuz alışkanlıklardan kurtarıp stada sevk etmeleri gerektiği konusunda tavsiyede bulundu.

İstanbul Başakşehir'in yeni tesisinin Türk futboluna ve Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Akademiye, uzun yıllar İstanbul Başakşehir'de ter döken, top koşturan, takımımızın elde ettiği başarılarda çok büyük payı olan Mahmut Tekdemir'in adının verilmesini de bir vefa örneği olarak değerlendiriyorum. Mahmut Tekdemir Futbol Akademisi bünyesinde eğitim gören ve görecek olan tüm evlatlarımıza Rabbimden üstün başarılar temenni ediyorum. Başakşehir Futbol Kulübü yönetimini, böyle bir tesisi hayata geçirdikleri için tekrar tebrik ediyorum." şeklinde konuştu.

Programdan Notlar

Programda, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, RAMS Başakşehir Futbol Kulübü Başkanı Göksel Gümüşdağ ve RAMS Başakşehir futbolcusu Mahmut Tekdemir de birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Göksel Gümüşdağ tarafından RAMS Başakşehir formasıyla resmedilen, geri dönüşüm malzemelerinin de kullanıldığı fotoğrafı hediye edildi.

Erdoğan, Gümüşdağ, Mahmut Tekdemir ve ailesiyle fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve katılımcılar daha sonra akademinin açılış kurdelesini kesti. Bu esnada Erdoğan, açılışta kullanılan makasların "günün hatırası" olarak katılımcılarda kalacağını söyledi.

Erdoğan, açılış töreninin ardından akademiyi gezdi, RAMS Başakşehir Futbol Kulübü futbolcuları ve yöneticileri ile sohbet etti.

Programa, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Kasapoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Ali Koç'un da aralarında olduğu birçok kulüp başkanı, Fatih Terim, RAMS Başakşehir Futbol Kulübü'nün teknik heyeti ve futbolcuları katıldı.

YORUM YAZ..
Modal