BRICS Zirvesi, Rusya'nın Kazan kentinde gerçekleştirilecek. Zirve, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu BRICS ülkelerinin liderlerini bir araya getirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu zirveye katılacak olan Türkiye'nin temsilcisi olacak.
Erdoğan'ın BRICS İlişkileri
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce 2018 yılında Güney Afrika'da düzenlenen 10. BRICS Zirvesi'ne katılmış ve burada aile fotoğrafı çekiminde yer almıştı. Ancak bu zirvede Türkiye'nin BRICS üyesi olup olmadığı hakkında resmi bir açıklama yapılmamıştı.
Türkiye'nin BRICS Üyeliği Başvurusu
Bloomberg'in önceki gün ortaya attığı iddialara göre, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmi başvuruda bulunduğu öne sürülmüştü. Bu başvurunun ne zaman değerlendirileceği ve sonuçları hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmamışken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirveye katılacak olması, Türkiye'nin BRICS ile ilişkilerini güçlendirme çabası olarak değerlendiriliyor.
Zirve ve Dış Politika
Kazan'da gerçekleştirilecek BRICS Zirvesi, global ekonomik ve siyasi konularda önemli kararların alınacağı bir platform olacak. Zirveye katılım, Türkiye'nin uluslararası diplomasi ve dış politika stratejileri açısından büyük önem taşıyor. Erdoğan'ın katılımı, Türkiye'nin BRICS ülkeleriyle olan ilişkilerini daha da geliştirmesi ve uluslararası platformlarda daha fazla söz sahibi olma çabasının bir parçası olarak görülebilir.
Ne Olmuştu?
ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Türkiye'nin BRICS'e üyelik için resmen başvuruda bulunduğunu öne sürmüştü.
Bloomberg, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberde, "Türkiye'nin NATO'ya olan yükümlülüklerini sürdürürken küresel etkisini artırmak ve geleneksel Batılı müttefiklerinin dışında yeni bağlar kurmak amacıyla BRICS'e katılmayı resmen talep ettiğini" yazdı.
Kaynaklar, "Türkiye'nin onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne (AB) katılma girişiminde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını ve birkaç ay önce BRICS'e katılmak için başvuruda bulunduğunu" söyledi. Kaynaklar, BRICS başvurusunun Türkiye'nin Ukrayna savaşı sonrası Rusya ile yakın bağlarını sürdürmesi nedeniyle diğer NATO üyeleriyle yaşanan anlaşmazlıkların bir sonucu olduğunu da sözlerine ekledi.
Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye, Doğu ve Batı ile ilişkilerini aynı zamanda geliştirirse güçlü ve etkili bir ülke olabilir" dediği hatırlatıldı. Türkiye'nin bu yolla Çin ve Rusya'yla ekonomik iş birliğini geliştirmeyi amaçladığı da kaydedildi.
Kurucu ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın baş harflerini taşıyan BRICS, ABD'nin hegemonyasına karşı gelişmekte olan ülkeleri temsil eden alternatif bir örgüt olarak öne çıkıyor. Son olarak İran, BAE, Etiyopya ve Mısır gruba üye olmuştu.
BRICS'te yeni genişleme kararının ekimde Rusya'da yapılacak zirvede ele alınması bekleniyor.