Crohn hastalığı genellikle vücudun sindirim sistemine yerleşen bir hastalıktır. Crohn hastalığı, yüksek oranda ince bağırsak ve ince bağırsağın kalın bağırsak ile birleşim bölgesinin çevresinde oluşur ve iltihaplı bir hastalıktır.
Crohn hastalığının görülme oranı kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. Öte yandan 35 ile 40 yaşları arasında daha sık görülür. Ancak çocukluk ve ergenlik dönemlerinde de kendisini gösterebilir. Bu hastalık sindirim sisteminde kalınlaşma ve halk arasında ülser olarak bilinen yara oluşumlarına ve iltihaba neden olur.
CROHN HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Söz konusu hastalıkta belirtiler kişiye ve yaşa göre farklılık gösterebilir. Ancak yine de birtakım belirtiler yaygın görülme oranına sahiptir. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- İshal
- Karın ağrısı
- Bir süre devam eden kabızlık ve şişkinlik durumu
- Mide bulantısı ve kusma hali
- Yüksek ateş
- Anüs çevresinde oluşan çatlaklar ve
- Dışkıda kanlanma ve iltihaplanma
CROHN HASTALIĞI TANISI NASIL KONUR?
Eğer kişide karın ağrıları, bulantılar ve kusmalar uzun süredir devam ediyorsa kişinin mutlaka uzman bir doktora müracaat etmesi gerekmektedir. Uzman doktor, aşağıdaki testleri uygulayarak hastalığın teşhisine karar verir.
- Kan testi
- Dışkı örneği
- Röntgen
- Endoskopi ve kolonoskopi
- Biyopsi
CROHN HASTALIĞI TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Crohn hastalığı ne yazık ki hiçbir zaman tam olarak iyileşmez. Ancak buna rağmen crohn hastalığı zaman zaman artış zaman zaman azalış gösterir. Bu dönemlerde alınacak tedbirler, uygulanan tedaviler ve beslenme düzeniyle hastalığın şiddeti ve seyri azaltılabilmektedir. Crohn hastalarının yüzde 50 ile yüzde 70'lik kısmı yaşamlarının en az bir döneminde cerrahi müdahaleye maruz kalmaktadır. Bu hastaların büyük bir çoğunluğu ilaç tedavisine ne yazık ki yanıt vermemektedir.
CROHN HASTALIĞI GÖZE VURUR MU?
Yapılan araştırmalar, crohn hastalarının yaklaşık yüzde 8'inde gözde yabancı cisim taşıyor hissi, aşırı ağrı, ışığa karşı hassaslık ve görme bozuklukları yaşadığını gösteriyor. Böylesi bir durumda gözün dış kısmı iltihaplanıyor.
CROHN HASTALIĞI HAMİLELİKTE DÜŞÜĞE NEDEN OLUR MU?
Kadın Crohn hastalarının yaklaşık olarak yüzde 85'i hamilelik dönemlerini oldukça normal bir şekilde geçirmektedir. Sadece yüzde 1'lik bir kısımda doğumsal anormallikler görülmektedir. Vakaların yaklaşık yüzde 15'inde çeşitli sorunlar görülse de hamileliğin düşük ile sonlanma riski bir hayli azdır.