Ücretsiz İzin Formu Nasıl Oluşturulmalıdır?
Covid-19 ücretsiz izin formu oluşturma aşaması ile alakalı olarak bulunması gereken bilgilerden bazıları;
- Adını soyadınız, TC Kimlik No, e-mail adresi, telefon numarası
- İzin nedeni, izin başlangıç tarihi, izin bitiş tarihi
- İzin şekli ve ücretsiz izinli gün sayısının form kapsamında net olarak dile getirilmesi gerekir.
Bu detaylara bakıldığı zaman özellikle dikkate alınması gereken hususun bu formun ilgili makamlara Özlük İş Dosyası kapsamında sunulmasıdır. Bu dosyanın hazırlanmasında ilgili evrakların temin edilmesinin kişi ve kurumun ortak sorumluluğunda olduğu da dile getirilmelidir. Bu noktada formda izin sebebi kapsamında Covid-19 salgını sebebi ile olduğunun da ayrıca belirtilmesi gerekiyor.
Salgın Sebebi ile İşten Çıkarmalar Durduruldu!
Kişilerin salgını bahane göstererek işçi çıkarma ve hakları suiistimal etme gibi bir durumun meydana gelmemesi için işçi çıkarmanın 3 ay süre ile durdurulduğu belirtilmelidir. Bu noktada ücretsiz izin ile alakalı olarak da farklı imkanların tanınması zorunlu kılınmıştı9r. Fakat firmalara koyulan bu işten çıkarma yasağının bitmesinin hemen sonrasında kaç kişinin ne koşullarda işten çıkarılacağı da takip edilecektir. Firmaların işçilerinin sigorta masraflarının karşılanması için sunulan devlet yardımı verilmeye devam ediliyor.
Kamuda Çalışma Süreci Nasıl İşliyor?
Covid-19 ücretsiz izin formu kapsamında incelemeler yapılırken kamuda nasıl bir süreç işlediği de araştırılmıştır. Salgın süreci ile alakalı dikkate alınması gereken hususlar;
- Kamu çalışanlarının kronik rahatsızlıklarının olması durumunda özellikle ücretli izin hakkı bulunuyor.
- 1 Haziran itibari ile normalleşme süreci başlamış olsa dahi bu alanda kronik rahatsızlığı olduğunu belge ile kanıtlayan kişilerin aynı ücretli izin fırsatından istifade etmeye devam etme hakkı vardır.
- Ayrıca diğer kişiler için de pandemi sürecinde esnek çalışma sistemi belirlenmiştir.
- Esnek çalışma sisteminde hem çalışan yoğunluğu azaltılıyor hem de kademeli bir biçimde işlerin yürümesi sağlanıyor.
Bu detaylar göz önünde bulundurulduğu zaman memuriyet kanununun da gereğince kişilerin salgın dönemini kamusal alanda daha rahat atlattığı dile getirilebilir. Ekonomik düzende en kötü durumda olan grubun ise günlük işler ya da yevmiye usulü satıcılık gibi hususlarda çalışan kişilerin oldukça kötü bir durumda olduğu dile getirilmelidir.
Normalleşme Sürecinin Sonuçları Ne Olacak?
1 Haziran itibari ile başlayan normalleşmenin nasıl sonuçlara vesile olacağı hali hazırsa bilinmiyor. Bunun bir geçiş dönemi olduğu ve tedbirler dikkate alınmazsa aynı sürecin yeniden işleme alınacağının belirtilmesi gerekiri. Sosyal mesafe ve maske kullanımının bu konuda en net anahtarlardan biri olduğunun altı çizilmelidir.