Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, Covid-19’un sebep olduğu stresin regl düzensizliğine yol açabileceğine değinerek önemli açıklamalarda bulundu.
ADET KANAMASI NEDİR?
Rahim iç zarının yaşanan hormonal değişikliklerden sonra dökülmesine adet kanaması denir. Gebelik oluşmadığı sürece bu dökülme 28 günde bir tekrar eder. Bu 28 gün periyodun başladığı ilk günden diğer periyodun başladığı ilk güne kadar kabul edilmektedir. Bu sürenin 21 gün ile 35 gün arasında sürmesi de normaldir.
DÜZENLİ ADET OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
Adet sürecinin başlamasında beyinden salgılanan hormonlar önemli rol oynamaktadır. Salgılanan bu hormonların devamından hipofiz bezinden de hormon salgılanır. Adetin görülmesi için overlerde folikül bulunması ve hormonel döngünün düzenli bir şekilde gerçekleşmesi gerekir.
Adet siklusu rahim iç tabakasının kalınlaşması ile gerçekleşir bu sebeple iç tabakanın hormonlara karşı duyarlı olması gerekir. Aynı zamanda meydana gelen kanamanın dışarı akmasına engel teşkil edecek herhangi bir rahatsızlığın bulunmaması adet görmek için gereken şartlar arasında yer alır.
Siklus sırasında gelişen yumurta hücresi fallop tüplerinden geçer ve rahme ulaşır. Hamileliğin olmadığı durumlarda döllenmemiş olan yumurta rahme yerleşemez ve bu nedenle kalınlaşmış rahim iç tabakasına gerek kalmaz. Buna bağlı olarak da kalınlaşan tabaka dökülür ve kanama yoluyla vücuttan atılır.
İlk adetin tam olarak kaç yaşında görüleceğine dair kesin bir bilgi yoktur. Bu durum çevresel ve genetik şartlara göre değişiklik gösterebilir. Genellikle ilk adet kanaması 11 ile 14 yaşları arasında gerçekleşmektedir. Kanamayı takip eden ilk iki yıl boyunca kanama süreci düzensizdir ve bazen ayda 2 defa bazı durumlarda da 3-4 ayda bir meydana gelebilir.
REGL NEDEN GECİKİR?
2 adet siklusu arasında geçen süre bazı durumlarda uzayabilir. Bunun birçok nedeni bulunmaktadır. Fakat son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ve karantina süreci kadınlarda stresin artmasına neden oldu. Adetin gecikme nedenleri arasında da çeşitli hastalıklar, aşırı stres, yaşın ilerlemesi, yoğun spor yapma ve ani kilo değişiklikleri yer almaktadır.
Bu durum kadınlarda ödem, huzursuzluk ve stresin artmasına yol açabileceği gibi adet gecikmesi aslında hamileliğin gecikmesine de neden olmaktadır. Bu yüzden stresin kontrol altına alınması için düzenli uyku, sağlıklı beslenme ve yine düzenli egzersiz yapılması gerekir.