Covid-19 pandemi değerlendirme raporu kapsamında temel gelişmeler nelerdir? Ülkemizde ve dünyada salgın hakkında meydana gelen son gelişmeler neler? Sizin için tüm bu detayları derledik! Haberimize göz atarak salgın ile alakalı tüm hususlara hakim olma imkanını da elde edebilirsiniz!
Salgın Hakkında Son Gelişmeler Nelerdir?
Covid-19 pandemi değerlendirme raporu kapsamında yer alan ve Bilim Kurulu tarafından yapılan son açıklamalar şu yöndedir;
- Pandeminin hız kaybetmesi ile beraber kişilerin artık sosyal yaşama yavaş yavaş döndükleri görülmektedir.
- Salgının yayılım hızı azalsa da tehlikenin tümü ile ortadan kalktığını düşünmek tam manası ile yanlış olacaktır. Tehlikenin aşı bulununcaya kadar devam edeceğini idile getiren birçok otorite bulunuyor.
- Salgının yaz mevsiminde bulaşıcılığının azalmasının hem genel anlamda sıcaklık ile hem de kişilerin kapalı ortamlardan ziyada açık temiz havayı tercih etmesi ile alakalı olduğunun da belirtilmesi gerekir.
Salgının yaz aylarında bir kademe daha ivme kaybetse de ilerleyen aşamalarda yine büyük bir patlama yaşanabileceğinin sinyalleri verilmektedir. Şuan için salgının kontrol altında alındığı görülüyor. Fakat salgının ne kadar ciddiye alındığı ve önlemlere ne derece uyulduğu direkt olarak salgının en net biçimde yeniden ortaya çıkıp çıkmayacağını belirleyecek unsur olacak!
Salgında Ölüm Sayısı Ne Durumda?
Covid-19 pandemi değerlendirme raporu kapsamında ölüm sayısının da giderek azaldığı fark ediliyor. Bu noktada ölüm sayısında düşüşün yaşanması hem tedavi planının olumlu şekilde işlediği hakkında bilgi vermektedir hem de yayılım hızının son gelişmeler ile beraber giderek düştüğü yolunda yorumlanmaktadır.
Covid-19 ile alakalı gözden kaçırılan husus aslına bakılırsa ölüm oranının çok yüksek olmadığıdır. Genel manada bu ölüm oranının %2 sınırında kaldığı görülüyor. Bu yüzde ikilik kesim ise daha öncesinde kronik rahatsızlıkları olan ve bağışıklık sistemi düşük olan kişiler olduğunu net şekilde görmek gerekir. Salgının asıl tehdit edici boyutu ise sağlık hizmetlerini felç etmesidir. Bu alanda salgın o kadar hızlı yayılıyor ki hastalığa yakalanan kişilere aynı oranda tedavi uygulanması ve müdahale edilmesi imkansız bir hal alıyor.
Sağlık sisteminin çökmesi ile alakalı en yakın örnek ise İtalya’da yaşanmıştır. Doktorlar oldukça acı bir durum olda da iyileşme olasılığı daha yüksek olan hastaları seçerek onları yoğun bakıma almak zorunda kalmıştır. İtalya’da hastalıktan ölen kişilerin sayısının bu derece yüksek olması da bu durumdan kaynaklanır.
Ülkemizde Son Gelişmeler Neler?
Ülkemizde 1 Haziran itibari ile normalleşme sürecine geçilmiştir. Hastalığın yayılım oranının azalması ile beraber nelere dikkat edilmesi gerektiği halka net şekilde anlatılmıştır. Bu detaylara dikkat edilmediği müddetçe kişilerin hastalığın 2.dalgasına da hazırlıklı olmaları gerekiyor.
Ülkemizde salgının bu derece yıkıcı olmamasının sebebi sağlık hizmetleri konusunda hastane ve özellikle yoğun bakım yatak sayısının yeterli olması ve alınan bazı temel önlemler ile hastalığın bulaşıcılığının azaltılmasıdır.